Freelancer kérdezz-felelek

June 22, 2021

Június 17-ei „Freelancerként az élet” című kerekasztal-beszélgetésünk folytatásaként most pár olyan kérdést járunk körül, amire nem volt idő élőben válaszolni. Auth Gábor és Bársony Csaba válaszait azoknak is ajánljuk, akik esetleg nem tudtak eljönni az előadásra, hiszen önmagában is érdekes tanácsokat tartalmazhat azok számára, akik fontolgatják, hogy belevágnak a szabadúszó életbe.


Auth Gábor 2014 közepe táján kezdett el komolyabban dolgozni egy réges-rég tervezett saját Civilization/FreeCiv klón játékon, ami elsősorban mobil felhasználókat célzott. Mivel ekkor még heti 40 órás munkakörben alkalmazottként dolgozott, felmerült, hogy váltania kellene szabadúszó stílusra, hogy legyen ideje erre a hobbi-projektre, de ne maradjon bevétel nélkül sem. Így áttért heti 32 órás, majd kicsit később heti 24 órás munkakörökre, amelyek még mindig alkalmazotti jogviszonyok voltak, de volt már két extra napja a magára. Két évvel később - 2016 közepén - családi házba költözött, azóta az új hobbija a házfelújítás és kertészkedés lett, mellé bejött egy IoT orientált új saját projekt is. Ezzel egy időben szakított az alkalmazotti léttel, azóta valódi szabadúszóként rövidebb projekteket vagy maximum heti 20 órában hosszabb távú munkákat vállal, nagyrészt otthonról dolgozva, hazai ügyfeleknek. (+KÉP)

Bársony Csaba 8 éve foglalkozik szoftverfejlesztéssel, 4 éve szabadúszó vállalkozóként. A web a fő iránya, ezen belül UI/frontend, de a legutóbbi munkái full-stack webes fejlesztések voltak. Első - hagyományos, irodai - munkái Szegeden voltak, de a távmunkának köszönhetően visszaköltözhetett Bajára, ahonnan származik. Dolgozott hazai és külföldi partnerekkel is, jelenleg egy ausztrál megrendelővel áll kapcsolatban, akivel már több közös projektjük volt. A freelancer életmód nála elsősorban a lakáskérdés miatt jött szóba, de közben megszerette ezt a formáját a munkának. (+KÉP)


Hogy sikerült a kezdeti ügyfélkört kiépíteni?

A legfontosabb tanácsom az, hogy ne égess fel minden hidat a jelenlegi munkahelyeden, hiszen ők is ügyfelek lehetnek a jövőben, illetve tudnak hozni új ügyfelet. Dolgozz jól, legyél "pótolhatatlan", ha nehezen engednek el, máris van egy ügyfeled.

Másrészt menj el a lehető legtöbb konferenciára, szakmai eseményre, ahol lehet kapcsolatot építeni, illetve állásinterjúkra, ahol mondhatod, hogy szabadúszó vagy. Ha jó referenciáid vannak, megjegyeznek, és ha legközelebb kell nekik ember, felhívhatnak, hogy ég a ház, azonnal kellene egy ember nekik két hónapra.


Miként alakult ki - az ügyfélkört is tekintve -, hogy mire szakosodtatok?

Auth Gábor: Én alapvetően Java backend fejlesztésre, magas rendelkezésre állású rendszerek fejlesztésére és tervezésére, illetve Android fejlesztésre. Nem az ügyfélkör határozta meg, hanem én. Nyilván érdemes olyat csinálni, amire igény van a piacon. Ami keresett szakterület alkalmazottként, az szabadúszóként is az lesz.

Bársony Csaba: Egyrészt meg kell nézni, hogy mire van kereslet, másrészt meg kell próbálni "megjósolni", hogy merre tart a technológia - ez utóbbi persze nehezebb, de vannak trendek. Nem kell mindkettőnek egyszerre teljesülnie, lehet szakosodni olyan technológiára is, ami már nem a legfrissebb, de nagyon sokan használják még.


Az ügyfélszerzésnek megvannak a maga nehézségei, ilyen szempontból luxusnak számít egy-egy ügyfél visszautasítása. Ha mégis megteszitek, akkor annak mik az okai?

Auth Gábor: Ha jól dolgozol és jó szakember vagy, akkor nem nehéz ügyfelet szerezni. Nincs ebben luxus, ha minden héten megtalálnak egy hónapnyi munkával, akkor egyszerűen 12 hét alatt betelik az egész éves naptárad, és a többi 40 ügyfélnek nemet kell mondanod.

Nyilván nem úgy mondasz nemet, hogy "Köszönöm, nem érdekel!" és köszönés nélkül leteszed a telefont, hanem úgy, hogy "Nagyon érdekes projekt, nagyon szívesen dolgoznék rajta, de sajnos szeptemberig tele vagyok munkával, ha addig ráér, akkor beszéljünk róla július végén vagy augusztus elején." Meg fognak keresni újra, ha addig nem találnak embert, és ha találnak, akkor is lehet, hogy megkeresnek, mert közben lett újabb feladat.


Hogy néz ki egy munkanapotok?

Auth Gábor: Én 16-20 órát dolgozom, ez néha átcsúszik hétvégére is, mikor hogy jön ki a lépés. Átlagban naponta 2-3 darab egy-másfél órás blokkban dolgozom, a többi szabadidő.


Heti 16-20 óra munkával  sikerülhet a 40 órás bevételi szintet elérni?

Auth Gábor: Ha szabadúszó vállalkozó vagy, nem órára szerződsz, hanem feladatra. Ha kell egy „szmötyit csinálni arra az izé rendszerre”, akkor nem azt mondod, hogy 82 óra, hanem azt, hogy 800 ezer forint és egy hónap múlva kész. Mindig bontsd le akkora falatokra a feladatot, amekkorát átlátsz, hogy nincs benne kockázat. Ha fix óraszámban dolgozol, pláne fix munkaidőben, akkor távmunkás/kényszervállalkozó alkalmazott vagy, nem szabadúszó.

Bársony Csaba: Hasznos, ha az ember a saját bőrén tapasztalja, hogy csinálják a "nagyok", nekem hasznos volt az alkalmazotti lét a nagyvállalatnál. De nem feltétlenül szükséges. 


Okozott-e problémát a szabadidő / munkaidő szétválasztása?

Auth Gábor: Igen és nem. Én direkt keverem a szabadidőt a munkaidővel, mert nem tudok értelmesen 6-8 órát gép előtt ülni. Nálam 1-1,5 órás egy session, utána kiég az agyam, csinálok mást, fizikai munkát leginkább. Érdemes megjelölni valahogy a munka határait, legyen külön asztal, helyiség, paraván, színes munka-füles, sapka, munkaruha, szóval lehessen tudni, hogy akkor és ott most dolgozol, ez jelzés magadnak és másoknak is. Ha kialakul egy rutin, akkor ezek elhagyhatóak, de ha együtt élsz valakivel, akkor legyen valami jel, hogy most meló van.

Bársony Csaba: Igen, muszáj napi rutinokat beépíteni. Freelancerként az ember a saját maga főnöke, én pl. a munkára használt gépemmel nem nézek szórakoztató dolgokat (FB, Youtube stb.), az igazán munkaidőgyilkos lenne.


Hány év "aktív" munka után léptétek meg ezt a változást?

Auth Gábor: 7 év középiskolai tanítás és 7 év fejlesztői munkaviszony után.

Bársony Csaba: Én kb. 4 évig voltam hagyományos, "aktív" alkalmazott szoftverfejlesztőként, mielőtt belevágtam.


Nem hiányoljátok a közeli csapatmunkát más fejlesztőkkel?

Auth Gábor: Dehogynem. :)

Bársony Csaba: De, mindenképp. Azonban árnyalja, hogy több kisebb cégnél szerzett tapasztalat szerint hiába ülnek egymás mellett a csapattagok, a kommunikáció mégis rossz. Ha van rá igény, akkor akár a pair-programming, akár a code review is megoldható online. Plusz azt gondolom, hogy habár jó tud lenni, ha csak oda kell fordulni a másikhoz egy kérdéssel, de ha tényleg komoly a kérdés a projekt szempontjából, akkor így is - úgy is érdemes ledokumentálni, mert a szó elszáll. És akkor megint ott vagyunk, hogy ez írásban, online is megoldható.


Ha csak egyet lehetne mondani, mi lenne az a legfontosabb, ami segített téged, hogy freelancer legyél? 

Auth Gábor: Szerintem két nagyon fontos tulajdonságra van szüksége egy freelancernek. Tudjon bánni a pénzzel, félretenni ínséges időkre és tudjon feladatot becsülni, hogy mennyi időt kell rászánnia egy-egy projektre. Ha ezekből csak egy van meg, vagy egy sem, akkor szenvedni fogsz.


Mi a helyzet a szakmai fejlődéssel, tanulással? A megrendelő kivárja és "ki is fizeti" a tanulási időt?

Auth Gábor: Nyilván nem, meg kell előlegezni a tanulást, meg kell nézni, hogy mi az, ami a szakterületeden fehér folt, de piaci rés és ezért érdemes megtanulni, amikor van rá idő. Aztán később vagy bejön vagy nem, ez nyilván kockázat, de szabadúszónak lenni kockázat, ezt bele kell építeni a vállalási árakba és időkbe.


Autodidakta módon folytatott tanulmányok esetén ajánlott így elkezdeni karriert építeni, vagy feltétlenül szükséges alkalmazottként dolgozni?

Auth Gábor: Biztos lehet rögtön vállalkozni, ahhoz alapvetően nem szakmai tapasztalat kell, hanem egy csomó egyéb skill, amit mondjuk meg lehet tanulni alkalmazottként is kockázatmentesen.


Hogyan kezelitek az önkizsákmányolás veszélyét?

Auth Gábor: Úgy, hogy nem zsákmányolom ki magam, húzni kell határokat és betartani. Jó, könnyű mondani, de egyébként kis odafigyeléssel tényleg könnyű.

Bársony Csaba: Jó ügyfeleket kell találni ☺


Ha valaki freelancer  lesz, elképzelhető, hogy egy teljesen új világ nyílik meg előtte, tele lehetőségekkel, vagy túl nagy a verseny?

Auth Gábor: Persze, elképzelhető. Nyilván van verseny, de a magas hozzáadott értékű munkáknál egyre kevesebb.


A jelenlegi helyzetben van arra reális lehetőség, hogy valaki keverje a vállalkozói termékfejlesztést és freelancer bedolgozást?

Auth Gábor: Hogyne, nekem van két termékem is, amiket fejlesztek, és több al- és hobbi-projektem, amelyekkel dolgozom. Emellett vállalok pénzért munkákat. Kell is, hogy legyen valami terméked, amivel ínséges időkben foglalkozni tudsz, és azon tudsz tanulni új dolgokat, amelyeket aztán pénzzé tudsz tenni a piacon.


Hol lehet találkozni hasonló gondolkodású emberekkel, freelancerekkel? Ti hogy csináljátok?

Auth Gábor: Vannak freelancer csoportok, meetup-ok, blogok, satöbbi. Ha lesznek újra konferenciák, akkor ott is biztos lehet majd ismerkedni.


Upwork, fiverr, és az ezekhez hasonló oldalakról mik a tapasztalataitok?

Auth Gábor: Nekem nem jött be egyik sem, túl nagy az olcsó konkurencia, ha pedig sokat kérsz, akkor nem lesz jó értékelésed. Maximum alkalmazotti lét mellett érdemes kezdeni, akkor alá tudsz ígérni másoknak kis munkákra.

Bársony Csaba: A freelancer oldalak jók lehetnek, de arra fel kell készülni, hogy nagyon sok "szemét" között kell megtalálni az értéket. Arra mindenképp jók, hogy meglássa az ember, mire van kereslet.


Hogyan lehet fenntartani az (ön)motivációs szintet?

Auth Gábor: A legfontosabb, hogy szeresd azt, amit csinálsz. Ha nem szereted, akkor ne vállalkozz azon a szakterületen, kivéve, ha nagyon jól megfizetik.


Szerintetek a freelancerkedés főleg az IT szakterületre és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra korlátozódik, vagy ismertek más területről is freelancereket?

Auth Gábor: Nagyon sok területen van lehetőség szabadúszásra, sőt, sok területen kifejezetten hálás dolog digitális nomádnak lenni, nincs IT-ra korlátozva. A legnépesebb ilyen tábor szerintem a virtuális asszisztens, ahhoz nem kell jelentős képzettség, csak néhány soft skill.

Bársony Csaba: Például a fordítók munkája is kifejezetten jól végezhető freelancerként

Hatházi Szilvia
HR Consultant/Social Media Manager