Hogyan (ne) ülj napközben!

December 3, 2020

Mi, akik nap mint nap irodában dolgozunk, számtalanszor hallottuk már, hogy milyen káros hatásai lehetnek az ülőmunkának. És sajnos nem csak hallottuk, hanem egyre inkább tapasztaljuk is. Fáj a vállunk, recsegnek az ízületeink, becsípődik egy ideg itt, a következő héten meg amott, és már a cipőfűző bekötéséhez is ropogva-jajgatva hajolunk le – nem is beszélve az utána következő kiegyenesedésről.

De nem csupán ilyen hangos és látványos tüneteket észlelhetünk. A mozgásszervi megbetegedéseken túl a belső szervekre is rossz hatással van, ha a napunk nagy részét egy irodai asztal mögött ülve töltjük. 

A mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal növeli az úgynevezett metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, amelynek jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás. A hasizomzat megrövidül, és összezsugorodik, ugyanez történik a láb-és fenékizmainkkal is, a légzésünk beszűkül, a test vérellátása romlik. 

Cikkünk célja azonban nem az, hogy halálra ijesszünk (még ezzel is), inkább arra szeretnénk rávilágítani, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy minimalizáld a káros hatásokat. 

Először is, tanuljunk meg helyesen ülni. Igen, jól olvastad! Nem is olyan magától értetődő, hogyan kell ezt csinálni. Kisiskolás korunk óta azt hallgatjuk, hogy üljünk egyenesen. Ez az intelem annyira mélyen berögzült mindannyiunkba, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, ez az egyetlen helyes pozíció. 

Az igazság ezzel szemben az, hogy ebben a helyzetben tölteni az egész napot, szintén káros - arról nem is beszélve, hogy kivitelezhetetlen. Nyugodtan dőlj hátra, ha úgy érzed, jól esne. Testünk ösztönösen érzi, hogy ez a pozíció kevésbé megterhelő a gerincoszlop számra, mint az előregörnyedés. 

Változtass testhelyzetet, amilyen gyakran csak lehet. Az iskolában ugyan mindig kikaptunk érte, de izegni-mozogni a székben igenis hasznos! Ne fogd vissza magad. 

Nyújtsd ki a lábad, amikor csak tudod. Így a térdkalácsod nem nyomódik olyan erősen a porcoknak

A gyakori testhelyzet-változtatásra remek lehetőséget kínálnak az alternatív ülőalkalmatosságok. Ülhetsz labdán, térdeplőszéken, Diner párnán illetve ékpárnán is. Érdemes azonban ezeket rendszeres időközönként váltogatni, hogy a mély hátizmok kevésbé fáradjanak el. Ha ragaszkodsz a hagyományos irodai székhez, akkor lehetőség szerint az legyen ergonomikus kialakítású. 
A fenti jó tanácsok azonban nem kompenzálják eléggé a hosszan tartó, egyhelyben ülés káros hatásait. 

Állj fel minden órában tíz-tíz percet (vagy ha megteheted, akár gyakrabban is), mozgasd át a vállaidat, és frissítsd fel a vérkeringésedet. Igényel egy kis odafigyelést, hiszen mindannyian bele tudunk feledkezni egy-egy (vagy sok-sok) feladatba annyira, hogy észre sem vesszük, és máris elment a fél munkanap. 

Szerencsére manapság már számos applikáció elérhető, amely helyettünk is figyel, és „szól” ha véleménye szerint ideje lenne egy kis átmozgatásnak.

Ha ezekre tudsz figyelni, máris sokat tettél az egészségedért. A helyesen beállított munkaállomás és a rendszeres átmozgatás azonban csak az első lépések az úton.

Azért, hogy izmaink megfelelő tartást nyújthassanak a testünknek, elengedhetetlen a törzs – és gyakorlatilag az egész test – erősítése és nyújtása. Ez sajnos nem napi tíz percet igényel, de szerencsére nem is kell órákat különféle erősítő gépeken szenvednünk érte. 

De pontosan milyen gyakorlatokat is érdemes végeznünk? Ebben szeretnénk neked segíteni új sorozatunkkal, a TalentErővel. Judit és Laura nem csupán kolléganőink, hanem egyben profi oktatók is, akik szakértelmükkel már a mi sajgó hátunkon is sokszor segítettek. Januártól heti 1 alkalommal egy 60 perces online edzés keretein belül te is részt vehetsz az általuk tartott órákon!

Hatházi Szilvia
HR Consultant/Social Media Manager