Home office: hogyan hozd ki belőle a legtöbbet?

March 13, 2020

A modernizációval és a digitális technológia fokozatos térnyerésével párhuzamosan egyre nőnek azok az ágazatok, ahol a távmunka és a home office nem szükséges rossz, hanem lehetőség. Az elmúlt hónapok eseményei arra is rávilágítottak, hogy rendkívüli helyzetekben akár a járványügyi intézkedések része is lehet az otthoni munkavégzés.

Sokak számára csábítóan hangzó lehetőség a home office, másoknak inkább kihívás. Tény, hogy egyik napról a másikra átállni a távmunkára nem a legegyszerűbb feladat. Mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról sok felmerülő kérdést kell megválaszolni.

Ha számodra is újdonság az otthoni munkavégzés intézménye, valószínűleg még nincs kialakult rutinod abban, hogy miként választhatod szét a munkát és a szabadidőt vagy hogyan lehetsz a leghatékonyabb egy olyan környezetben, amelynek alapvetően nem a munkavégzés a funkciója.

Adunk néhány tanácsot, hogy gyorsabban tudj alkalmazkodni!

1. Húzz határt a munka és a magánélet között! Ez akkor is igaz, ha nem távmunkában dolgozol, de home office esetében hatványozottan igaz. Ha nem kell bejárnod meghatározott időben a munkahelyedre, nincs pontosan kijelölt kezdő és befejező időpontja a munkádnak. Ezt neked kell meghatároznod és a lehetőségekhez képest be is tartanod – természetesen igazodva a céged életritmusához.

2. A munkaadóddal közösen fektessétek le a szabályokat. Mi a törzsidő, hogyan jelentesz az elvégzett feladataidról, mikor, milyen csatornákon kapod meg a szükséges információkat? Minél jobban átbeszélitek ezeket a szabályokat, annál kevésbé fogod úgy érezni, hogy lógsz a munkából.

3. Az előző pontból következik a harmadik is: nem kell folyamatosan bizonyítanod és bizonygatnod, hogy te bizony rendesen dolgozol otthonról is. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy úgy érzik: állandóan online kell lenniük a munkára kijelölt kommunikációs csatornákon, chatfelületeken, minden beszélgetésre reagálniuk kell, hogy bizonyítsák, a gép előtt ülnek egész nap. Ez azonban olyan plusz stresszforrást jelent, amelynek a munkavégzés láthatja a kárát. A home office egyik legnagyobb előnye, hogy lehetőséget ad az elmélyült gondolkodásra, kár ezt folyamatos kommunikációval megszakítani. Hidd el, az elvégzett feladataid önmagukért beszélnek!

4. Ha teheted, alakíts ki egy helyet a lakásban a munkavégzésre. Nem kell egy egész szobára gondolni, elég egy dolgozóasztal is, amit dedikáltan csak a munkára használsz. Ne dolgozz az ágyból, kanapéról, mert a végén úgy fogod érezni, nincs hova hazamenned, hiszen az otthonod egésze egyben a munkahelyed is.

5. Ne töltsd az egész napot a lakásban! Mozdulj ki legalább egy órára, amikor a feladataid engedik (és ha a hatóságok nem rendeltek el éppen kijárási tilalmat). Fontos, hogy otthon is tarts óránként öt perc szünetet. Viszont próbálj meg ellenállni a csábításnak, hogy megnézz egy újabb, csak félórás részt a kedvenc sorozatodból vagy összedobj egy sütit. Az ilyen „csak félórákból” nagyon könnyen összejön egy teljes munkanap.

Jó, ha tudod, hogy a távmunka számos lelki és pszichés kihívás elé is állíthat. Ha nem vagy kifejezetten introvertált típus, bizony hiányozni fog a társaság, és az életed más területére is nagy hatással lehet. Nézzük, mit érdemes szem előtt tartanod!

- Alakítsd ki a reggeli rutinodat – lehetőleg úgy, hogy ne otthon töltsd. Sétálj ki a sarki boltba, pékségbe, kávézóba. A napi rutin segít keretek között tartani a napodat, arról nem is beszélve, hogy ezekhez a tevékenységekhez fel kell öltözni. Ezzel megakadályozhatod, hogy hetekig pizsama/melegítő kombóban éld az életed. Bár ez elsőre csábítóan hangzik, hidd el, nem az! Próbálj reggel úgy készülődni, mintha az irodába, emberek közé kellene bemenned. Meglepően sokat tud emelni az ember hangulatán.

- Hozz szabályokat a társasági életeddel kapcsolatban! Bár viccesen hangzik, korántsem az. Otthon dolgozni sokszor azt jelenti, hogy a hét nagy részében el vagy szeparálva az emberektől – és bár eleinte ez komoly pszichés megterhelést jelent, ha nem figyelsz oda a szociális életedre, könnyen a ló másik oldalán találhatod magad. Minél kevesebb kapcsolatod van az emberekkel, idővel annál nehezebb lesz kimozdulni és újra felvenni a fonalat. Vérmérsékletedtől függően tartsd életben a társasági életedet: ha eddig nem te voltál a legnagyobb partyarc, ezután sem kell annak lenned.

- Hallgass zenét! Állíts össze playlisteket vagy keress a hangulatodhoz passzoló zenéket, amik inspirálnak, motiválnak és felpörgetik az agyadat is. Nincs nyomasztóbb, mint egyedül ülni egy üres és néma lakásban.

- Ha teheted, heti pár alkalommal dolgozz kávézóból, étteremből, ha jó idő van, pár órára egy parkba is kiülhetsz a laptopoddal.

És a legfontosabb tanács a végére: ha úgy érzed, számodra megterhelő a home office, jelezd a főnökeidnek és keressetek rá megoldást. Egyetlen munka sem ér annyit, mint a mentális jóllét.

Hatházi Szilvia
HR Consultant/Social Media Manager