Mire figyelj az online állás interjún?

May 7, 2020

Szokatlan helyzetben találtuk magunkat pár hónapja, és ha éppen a mostani időszakban keresel munkát, akkor valószínűleg tapasztalod, hogy ezen a területen is új kihívásokkal kell szembenézned. Külföldi cégeknél eddig is gyakran előfordult, hogy az interjút videóhíváson keresztül kellett lebonyolítani, a jelenlegi helyzetben ez már a magyarországi állások esetében is szinte kivétel nélkül így zajlik. Talán kevésbé tűnik stresszesnek, mint a személyes találkozó, de ami az előnye, az a hátránya is – nehezebb ugyanis kialakítani a megfelelő kontaktust. A következő dolgokra érdemes odafigyelned, ha szeretnéd elkerülni a buktatókat:

Interjú előtt:

 

1. Gyakorolj! Ha még sosem volt online állásinterjúd, mindenképpen próbáld el előtte a helyzetet egy barátoddal. Bár egyszerűnek tűnik, mégis az első pár alkalomnagyon természetellenesnek hat. Ha van már némi rutinod, akkor sem árt, ha elpróbálod az interjút. Vegyétek fel videóra, és később elemezzétek ki, melyek voltak a zavaró pontok.

 2. Az első benyomás ugyanolyan fontos, mintha személyesen találkoznál az interjúztatóval. Öltözz fel rendesen, ügyelj a külsődre. Azt hinnénk, hogy egyértelmű, de számos vicces videó a bizonyítéka, hogy mégsem: hiába csak deréktól felfelé látszol a kamerában, alkalomhoz illő ruhát alulra is fel kellvenni. Egy dologban azért lehetsz lazább: elhagyhatod a kényelmetlen, elegáns cipőket.

3. A szobád most az iroda. Pakolj el, válassz olyan helyet, ahol kevés zavarótényező van a hátad mögött. Legyen a környezeted rendezett és a lehetőségekhez képest csendes, stresszmentes.

4. Ne a legsötétebb sarokba ülj le a laptopoddal, mert senki sem szeretne csupán egy sötét sziluettel beszélgetni. Keress olyan helyet, ahol megfelelő a természetes fény, vagy kapcsold fel a lámpát. Ügyelj a megvilágításra: nem jó, ha hátulról jön az összes fény, de az sem, ha lámpafényben úszik az összes arcvonásod.

 5. Próbálj kiiktatni minden háttérzajt, a telefonodat némítsd le. Ne az interjú ideje alatt menjen a mosó-, mosogatógép. Kapcsold ki a kaputelefont, ha tudod, akkor a csengőt is, lehetőleg ne zavarjon meg a futár vagy a postás. (A folyamatos felújításban lévő, mindenki szomszédjában megtalálható fúró-kopácsoló lakóra sajnos nincs ötletünk.)

 6. Ha van otthon kisgyerek, legyen valaki mellette, aki egy másik helységben vigyáz rá, de a legjobb, ha elmennek sétálni az interjú idejére. Mindannyian emlékszünk a BBC riporterére, akinek bejelentkezését megzavarták a szobába bemasírozó gyerekei. Bár ezzel a fél világnak szereztek vicces pillanatokat, ezt a bravúrt neked elég nehéz lenne megismételni. Jobb, ha nem is adsz rálehetőséget.

 7. Készíts be magadnak egy pohár vizet, ha kiszáradna a szád vagy kaparna a torkod beszédközben. A kávét, sütit, rágcsát viszont hanyagold, most nem a barátaiddal ülsz egy kávézóban.

Interjú alatt:

 1. Minden gondos odafigyelés ellenére előfordulhat, hogy mégis beüt valami gikszer, ami kínos lehet: bekiabál az interjúba a gyerek, vagy a szomszéd. Ilyenkor gyorsan némítsd le magad. Ha ennél is nagyobb felfordulás alakul ki körülötted, kapcsold le a kamerát is, és fogd rá a netre. Igyekezz a lehető leggyorsabban úrrá lenni a káoszon. Igen, tudjuk mi is, hogy nem illik állásinterjún (sem) kamuzni, más esetben nem is ajánlanánk, de ebben a helyzetben mégiscsak jobb ezzel menteni, ami menthető.

 

2. Teszteld, hogy hova kell nézned a beszélgetés alatt, hogy tartani tudd a másik féllel a szemkontaktust. Nem kell viszont hangosabban beszélned a megszokottnál: az, hogy fizikailag távol van a hallgatóság, nem jelenti azt, hogy át kell kiabálnod a teret. Természetesen az ellenkezője sem jó: ne motyogj, próbálj szépen artikulálni. Tegyél fel egy fülest, így sokkal jobb lesz a hangminőség, mintha a laptop mikrofonját használnád. Vedd figyelembe, hogy pár másodperces időbeli csúszás előfordulhat, így elképzelhető, hogy a másik fél reakciója nem azonnal érkezik meg hozzád.

 

3. Ne ülj túl közel a kamerához. Kellemetlen perceket szerezhetsz a másik oldalon lévőnek azzal, hogy minden apró részletet, szőrszálat, bőrhibát megfigyelhet az arcodon, ráadásul a rólad kialakított benyomást is negatívan befolyásolhatja. A legmegfelelőbb távolság az, amikor annyi látszódik belőled, ami egy igazolványképen is.

 

4. Figyelj az arckifejezéseidre! Egy videóinterjú alatt sokkal több hangsúly kerül az arcodra – mivel javarészt csak ezt látják a monitoron. Próbálj meg nem grimaszolni, viselkedj természetesen. Ezt is érdemes gyakorolni.

 

5. Ha készítettél magadnak jegyzeteket, kérdéseket, próbáld meg inkább memorizálni, ne pillantgass le a papírra, mert zavaró, ha állandóan kinézegetsz a kamerából. Ha nagyon szükséged van egy írott mankóra, inkább nyisd meg a monitoron, ott kevésbé feltűnő.

 

6. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha olyat kérdeznek tőled, amire esetleg nem tudsz válaszolni. Ne kezdj el a neten kutakodni, mert azonnal fel fog tűnni, hogy puskázol. Ennél még az is jobb, ha bevállalod, hogy nem tudod a választ.

 

7. Sajnos, a technika bármikor, bármibe beleszólhat: akadozik a net, lefagynak a rendszerek. Interjú előtt érdemes mindent letesztelni, ellenőrizni az internetkapcsolatot. Persze ez nem garancia arra, hogy a beszélgetés alatt végig stabil kapcsolattal áld meg a sors. Ha nagyon szakadozik a videóhívás, jelezd, hogy lekapacsolnád a kamerát – ez sokszor segít. Legyen kéznél a telefon, hogy végszükség esetén a mobilnet megosztásával orvosolhasd a problémát. A laptop legyen teljesen feltöltve, és csak azok a programok fussanak rajta, amelyek az interjúhoz szükségesek.

 

8. Próbáld lazán, esetleg egy kis humorral kezelni a fenti nem várt helyzeteket, de ne ess túlzásba ezzel sem. Kérj elnézést, süss el egy könnyed poént, de igyekezz viszonylag hamar túllépni a szituáción, nem kell percekig mentegetőzni.

 

9. Ne használj semmilyen háttérképet, effektet. Személyes interjúra sem mennél nyuszifüles sapkában, ugye? Bár kétségtelenül mély nyomot hagynál a másik félben, de valószínűleg nem olyan értelemben, ahogy te szeretnéd.

 

10. Ez érvényes a bejelentkező nevedre, e-mail címedre is! Mellőzd a poénos, gyerekkori vagy iskolás beceneveket, a legcélravezetőbb, ha egyszerűen a vezeték-, és keresztnevedet használod.

 

11. Minden további fontos alapszabály, amely a személyes interjúra vonatkozik, itt is érvényes: légy udvarias, készülj fel és mutasd meg a legjobb képességeidet.

 

A fenti pontok betartásával és egy kis gyakorlással az online interjú sem nehezebb akadály, mint egy személyes találkozó. És ne feledd, lehet, hogy a másik oldalon ülő HR-es kollégának is ugyanolyan szokatlan a helyzet, mint neked!

Hatházi Szilvia
HR Consultant/Social Media Manager