Esemény archívum

Eseményvezérelt szoftver - Apache Kafka fejlesztési alapok

Tarjáni Timót

Hands-On bevezetés a Machine Learning világába

Póda Csanád

Alapító - Machine Learning Budapest

Az előadás részletei még egyeztetés alatt állnak! Hamarosan jelentkezünk a bővebb információkkal.


Build Your Kubernetes Operator with the right Tool!

Rafael Leszko

Cloud / Distributed Software Engineer

You want to build a Kubernetes Operator for your software. Which tool to choose?

Operator SDK with Helm, Ansible, or Go? Or maybe start from scratch with Python, Java, or any other programming language? And what is the right phase in the Operator Capability/Maturity Model that you should provide?

In my talk I'll present different ways of building Kubernetes Operators, a demo of building the same Operator using different tools, methods used by the most popular Operators (Couchbase, Prometheus, MongoDB) and our journey with Hazelcast Operator

The presentation answers the following questions:

 • What are Kubernetes Operators and what are their use cases?
 • What tools are used to build Kubernetes Operators?
 • How to start building a Kubernetes Operator?

This event is for you if you are a developer, or DevOps engineer.

.NET 6, C# 10 és ezeken túl: Mit hoz a jövő?

Szabó Gábor

egyetemi tanársegéd, szoftver architekt – BME-VIK

A .NET Core 2016-os megjelenésével a .NET világa konvergálni kezdett az „egy .NET” irányába, egyúttal végre megnyílt a lehetőség a runtime fokozatos bővítésére, drasztikusan új és innovatív elemek bevezetésére a C# nyelvbe, és a teljes keretrendszer a specifikációktól a runtime-ig nyílt forráskódúvá vált.

Ebben az előadásban az elmúlt bő fél évtized legfontosabb .NET fejlesztéseinek rövid áttekintése után megnézzük, hogy mit hoz a jövő a .NET fejlesztőknek, kitérve a C#, az ASP.NET, az Entity Framework érdemi újdonságai mellett a Blazor és MAUI keretrendszerek és a Visual Studio fejlesztőeszköz vonatkozásaira is.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mi a .NET Framework és .NET Core jövője?
 • Mik a legfontosabb újdonságok .NET-ben, C#-ban és a .NET ökoszisztémában?
 • Milyen platformokra és hogyan fejleszthetünk ma .NET-ben?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:


.NET, C#, ASP.NET Core, EF Core, Blazor, MAUI


Neked szól az előadás, ha fejlesztettél már (bármelyik) .NET-ben, vagy szimplán csak érdekel a .NET világa, és szeretnéd tudni, milyen irányba érdemes és lehetséges orientálódni ezen a szakterületen.

Adatfeldolgozási megközelítések: a hagyományos módszereken túl

Dr. Faragó Csaba

Szoftverfejlesztő - Interactive Brokers

Webinárunkban gyakorlati példákon keresztül vizsgáljuk meg, hogy egy adott adatfeldolgozási problémát hogyan lehet teljesen különböző programozásfilozófiai megközelítésekkel megoldani. Csaba három különböző megoldást mutat majd be: a hagyományost, a folyamot és az adatkeretet.


A megközelítések függetlenek a programozási nyelvektől (mivel ezek inkább filozófiák mint technológiák), de a jobb összehasonlíthatóság érdekében mindegyik gyakorlati példa Pythonban lett megírva.


Szó lesz még a mai világ egyik felfutó témájáról, a big datáról ill. az adattudományról, amely azonban a szokásostól eltérő gondolkodást kíván. A hagyományos módszerek ezeken a területeken csak korlátozottan, vagy sokszor egyáltalán nem működnek, a valóban működő megoldások területén azonban még kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre. Ebbe nyújt majd betekintést a webinar.

New Front-End Adventures in 2021

Vitaly Friedman

In this talk, we’ll cover the state of front-end in 2021. We'll take a look at accessibility, text compression, image optimization, web font delivery, critical CSS, CSS layouts, JavaScript delivery, and improving Core Web Vitals along with performance bottlenecks. You'll leave with a packed toolbox of techniques, strategies and tools to improve your work right away.

The presentation answers the following questions:

- What’s happening in front-end these days?

- What should we know today to be prepared for what’s coming up next?

- What technologies are out there now that make our front-end workflow better and easier?

- How do we make use of all the technologies within the scope of our regular day-today-work?

This event is for you if you are a front-end developer or designer.

Mi a jó glue-code titka és haszna?

Trenyik Ádám

Test Architect @ Telekom

A BDD megjelenése egy új módszertant, folyamati szemléletet vitt a tesztelésbe , megalapozva a Shift-Left gondolkodást és az agilis tesztelést. Ezeken felül azonban jó lehetőséget nyújt manuális tesztelőknek az automatizálás irányában fejlődni. Előadónk, Trenyik Ádám az elmúlt körülbelül 8 évben különböző elképzelések mentén vezette többféle BDD framework implementációját, a most bemutatásra kerülő koncepciók, programozási technikák szigorú betartása egy olyan glue-code-ot eredményez, ami könnyen átlátható és karbantartható. Ennek a frameworknek az egyik motivációja az volt, hogy különböző kompetenciájú, jártasságú tesztelők is megtalálják a helyüket az automatizált tesztelésben, mutasson nekik egy lehetséges fejlődési, tanulási görbét.

Szeptemberi BeerUP #9

Fehér Csaba

Salesforce fejlesztő – Accenture

Balog Péter

Project manager - Atoll Technologies Kft.

Az esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

Megközelíthetőség

Haller Garden konferenciaterem, D épület. Soroksári út 34. A D épület bejárata a Szent Benedek utcából közelíthető meg.


18:00 - 18:30 Sörkóstoló

1. Előadás

Salesforce alapok fejlesztői szemmel

Fehér Csaba – Salesforce fejlesztő – Accenture

18:30 – 19:30

Ebben a demo jellegű előadásban végigvesszük, hogyan tudunk pár kattintással egy teljesen működő programot létrehozni, és hogyan lehet még jobban kiterjeszteni a meglévő alkalmazásokat programozással. Egy rövid bevezető után áttekintjük, hogyan és milyen formában tárolja a rendszer az adatokat, ki, mihez és hogyan férhet hozzá, majd kitérünk az Apex programozási nyelvre, a benne rejlő lehetőségekre és a triggerekre. Végül pedig egy gyors workbench példán keresztül gyakorlatban is kipróbáljuk a Salesforce adatlekérést.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: Salesforce, objektumok, SOQL, Apex, adatmanipuláció, trigger.

Neked szól az előadás, ha érdekel a felhő alapú adattárolás.

19:30 - 20:00 Sörkóstoló

2. Előadás

A kriptográfia történelme

Balog Péter – Project manager - Atoll Technologies Kft.

20:00 - 21:00

Az előadás elsődleges célja, hogy betekintést adjon a kriptográfia fejlődésébe és jelenlegi helyzetébe. Mindenki, aki meghallgatja az előadást, tudni fogja, hogy kik azok az óriások, akiknek a vállán nyugszik a jelenlegi technológia, kik vizionálták és tették lehetővé azt, hogy ma kis lakat fityeghet minden URL előtt a böngészőben, és hogy ki áll éppen nyerésre a kódolók és kódfejtők örök csatájában. Az előadás bemutatja a régen használt módszereket, érinti a caesar kódoláson át a monoalfabetikus és polialfabetikus kódolásokat, megemlíti a világháborúk szerepét, a szimmetrikus és asszimmetrikus kulcsok felfedézést, egészen a mai certifikát központú világig.

Angular unit testing practical experience and examples vol.2

Tamás Csaba

Senior Software Developer - One Identity

Hogyan érdemes felépíteni az angularos unit teszteket? Milyen bevett patterneket használjunk egy nagyobb projektnél? Hogyan csökkentsük a boilerplate unit teszt kódjainkat? Tamás Csaba, a One Identity Senior Software fejlesztője erről mesél majd július 20-ai webinarunkon.

Az előadás során bemutatunk nektek pár unit teszt építési tanácsot és példát, kitérve arra, mik a leggyakoribb hibák, illetve mik azok a technológiák, amelyek segítségével sokszorosára lehet gyorsítani a tesztírási folyamatokat. Csaba azokat a tapasztalait osztja meg Veletek, amiket az utóbbi 6 évben összeszedett.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • unittest
 • angular
 • jest
 • wallaby

Neked szól az előadás, ha szeretnéd elmélyíteni a unit-tesztíró tudásod, kíváncsi vagy a már bevált patternekre (medior, senior szinten).

Monolit architektúrától a mikroszervízig okosan

Árvai Zoltán

CTO @ Confee

Előadásunkban a következő kérdésekre keressük majd a válaszokat:

 • Mikor és hogyan lesz hasznodra a monolitikus architektúra?
 • Milyen költségekkel jár a mikroszervízekből épülő architektúra?
 • Milyen helyzetben érdemes az egyiket vagy a másikat választani?
 • Hogyan lehet erre a feladatra a csapatot fejleszteni?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • Node.js
 • AWS
 • React

 Neked szól az előadás, ha fejlesztő, de különösen a full stack fejlesztő vagy.

ISTQB és valóság: egyensúlykeresés idealizmus és pragmatizmus közt a szoftvertesztelésben

László Gábor

Quality Architect– EPAM

Milyen megszorításai vannak a valós szoftver projektnek, amik a termék minőségére is hatással lehetnek? Mások milyen nehézségekkel néznek szembe a szoftvertesztelési folyamataik kialakításánál? Érdemes-e mérnökként mindig a tökéletes megoldásra törekedni? A válaszokat László Gábortól, az EPAM Quality Architectjétől tudhatod meg július 6-ai webinarunkon.

Sokan rendelkezünk különféle tanúsítványokkal, amik az elméleti ismereteinket bizonyítják szoftvertesztelés terén. Könnyedén rajzolunk tesztelési piramist, értjük a V modellt, tudunk ekvivalencia partíciók alapján teszt eseteket tervezni. Mégis, amikor egy valós projektben veszünk részt, a legritkább esetben találkozunk a tankönyvi világgal. Rendszeres csatákat vívunk a megfelelő tesztlefedettség, vagy a követelmények nyomonkövethetősége érdekében. A tesztelői szerepünkből kicsit kilépve viszont beláthatjuk, hogy az üzlet, vagy akár csapatdinamika szempontjából nem szerencsés, sőt különböző korlátok miatt általában nem is lehetséges az elméletben ideális állapot elérése. Vajon létezik olyan köztes megoldás, amivel szakmai igényességünk nem szenved csorbát, de a kollégáink körében sem leszünk népszerűtlenek?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • ISTQB,
 • pragmatizmus, elmélet vs valóság

Neked szól az előadás, ha:

 • Tesztelőként voltál már olyan helyzetben, hogy tudtad mi az ideális megoldás, de a csapatod/céged támogatását legfeljebb csak részben tudtad megszerezni hozzá
 • Találkoztál már olyan tesztelővel, aki szerinted az indokoltnál több figyelmet / ráfordítást szeretett volna a saját területének.

Mit is jelent a Digital Experience Platform?

Varga Norbert

Software Architect – Nova Services Zrt.

Érdekel, hogy mit is jelent a Digital Experience Platform? Milyen képességekkel rendelkezik egy nagyvállalati környezetben elterjedt modern CMS keretrendszer? Varga Norbert, a Nova Services software architectje ezekről fog mesélni előadásában június 29-én.

Az előadás során bemutatjuk, hogy milyen képességekkel rendelkezik egy nagyvállalati környezetben elterjedt modern CMS portál keretrendszer. Áttekintjük azon technológiákat és eszköztárakat, melyek magas fokú modularizációt és testreszabhatóságot biztosítanak komplex vállalati portál rendszerekben többek között banki, biztosítói és telekommunikációs szektorban. Bemutatjuk a Liferay új verziójának azon megoldásait, melyek támogatást nyújtanak a digitális transzformáció folyamatában.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Liferay DXP
 • Headless CMS
 • SPA integráció
 • Liferay Microservice Platform

Neked szól az előadás, ha érdekelnek a nagyvállalati környezetben is használt modern frontend keretrendszerek és szeretnéd megismerni egy ilyen keretrendszer architektúráját és képességeit.

Testing in the Cloud

Árpád Polán

Test Automation Lead, EPAM

What does Cloud Computing mean and what exactly are IAAS, PAAS and SAAS? How testing in the cloud differs from traditional testing? Come and join our webinar to find out the answers!

The presentation aims to demystify Cloud Computing and its application to software testing. It will explain what exactly it is (not just some remote server farms), where it originates from, what the different cloud service models (IAAS, PAAS and SAAS) are, who the major providers. Participants will also gain a good understanding what cloud based testing means and why it is a game changer in the testing world. Selected aspects of testing Windows Azure based microservices will be also shared, time permitting.

What you will learn:

 • What do cloud based test platforms look like?
 • What are the pros and cons of cloud testing?
 • Why is cloud based testing a game changer?
 • What process elements are critical to successful cloud testing operations?
 • What skillset does your team needs to "kick ball" in cloud testing?

This event is for you if you are a test manager or a test lead with technical background.

Freelancerként az élet

Auth Gábor

Mester Tamás

Bársony Csaba

Freelancerként dolgozni külön életforma, amelynek megvannak az előnyei és a hátrányai – nem is való mindenkinek. Ha gondolkodtál már azon, hogy szabadúszóvá válsz, vagy esetleg máris az vagy, de érdekel mások tapasztalata, gyere el június 17-ei kerekasztalbeszélgetésünkre, ahol meghívott vendégeink segítségével körüljárjuk a témát.

Szoftvertesztelés és tesztautomatizálás a járműkommunikációs rendszerek világában

Pályi Tamás

Tesztmenedzser

Kiss Patrik

Tesztautomatizáló mérnök

Érdekel, hogyan fognak a jövő autói egymással kommunikálni? Milyen a jó tesztautomatizálási keretrendszer a járműkommunikációs iparágban? Május 25-ei webinarunkon megtudhatod!

Az előadásban bemutatjuk a járműkommunikációs technológia (V2X) működését és alkalmazási területeit valós életből vett példákon keresztül, valamint kitérünk arra is, mi teszi biztonságossá a kommunikációt. Ismertetjük ezen rendszerek tesztelése és tesztautomatizálása során felmerülő sajátosságokat és kihívásokat a szimulált környezettől kezdve az autókkal végzett tesztekig, valamint kifejtjük az ideális tesztautomatizálási keretrendszer tulajdonságait és ezek szemléltetését gyakorlati példákon keresztül.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Járműkommunikációs megoldások és szabványok
 • Autóipari vezeték nélküli hálózatok
 • Tesztautomatizálási keretrendszerek
 • Java 11

Neked szól az előadás, ha:

 • érdekel, hogyan fognak a jövő autói egymással kommunikálni
 • érdekel, hogyan kapcsolódik az autóipar és a telekommunikáció
 • érdekel, hogyan kap a mentőautó zöld jelzést járműkommunikáció révén
 • érdekel, hogyan lehet valós városi forgalomban tesztelni szimuláció segítségével
 • érdekel, hogyan lehet alkalmazkodni gyorsan változó technológiákhoz egy jól kidolgozott tesztautomatizálási keretrendszerrel
 • érdekel, hogyan teszi biztonságosabbá a közlekedést a szoftvertesztelés

Reaktív mikroszolgáltatások fejlesztése Java-Akka keretrendszerrel

László Zoltán

Szenior backend fejlesztő, Akka specialista, Upscale

A mikroszolgáltatások fejlesztése során az üzleti elvárások mellett egyre nagyobb szerepet kap a nem funkcionális követelmények kielégítése, mint például a reszponzivitás, rendelkezésre állás, skálázhatóság és hibatűrés. A szolgáltatásainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok üzenetvezéreltek és aszinkron, nem blokkoló módon kommunikáljanak. Az előadás során betekintést kaphattok arról, hogy hogyan valósítjuk meg a fenti elvárásokat mikroszervizeinkben Java-Akka keretrendszer segítségével.

Az előadás a következő kérdésekre ad:

 • Hogyan kell gondolkodni egy reaktív mikroszerviz fejlesztésekor?
 • Mitől lesz másabb és mire érdemes figyelni?
 • Hogyan működik az Akka Actor keretrendszer?
 • Mikor milyen kommunikációs patternt válasszunk?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • mikroszerviz architektúra,
 • reaktív programozás,
 • non-blocking io,
 • aszinkron feldolgozás, skálázhatóság,
 • ActorSystem.

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel a reaktív mikroszolgáltatások fejlesztése, a Java-Akka keretrendszer működése, az actormodell, ha szeretnél egy aszinkron kommunikáción alapuló megoldást megismerni.

Genetikus algoritmus, programszintézis és minden ami az automatikus programjavításhoz kell

Csuvik Viktor

Tudományos munkatárs – MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport

Automatikus programjavítás alatt azt a megközelítést értjük, amikor egy hibás programot akarunk javítani automatikusan. Bár a meghatározás egyszerűen hangzik, a problémára született megoldások korántsem egyszerűek. Az előadásban megismerkedhetünk a jelenlegi legmodernebb programjavító eszközökkel, illetve bemutatásra kerül az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport keretein belül kifejlesztett eszköz is, mely JavaScript programokat képes automatikusan javítani.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Python
 • JavaScript
 • Genetikus algoritmus

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel a mesterséges intelligencia és annak egy gyakorlati hasznosítása
 • Ha szeretnél megismerkedni az automatikus programjavítás folyamatával és kulcskérdéseivel
 • Ha debuggoltál már egy hibát több órán keresztül és kiderült, hogy relációs jel okozta a gondot...

Angular unit testing journey and best practises

Tamás Csaba

Senior Software Developer – One Identity

Az előadás során Csaba bemutatja, hogyan fejlődtek az elmúlt hat évben, honnan indultak és hol tartanak most a unit tesztek. Körüljárja majd, milyen eszközöket használnak tesztelésre és mik a legfontosabb tapasztalatok.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Hogyan érdemes unit teszteket írni?
 • Milyen fejlesztőkörnyezetet érdemes használni?
 • Mik a legnagyobb problémák az angularos unit tesztekkel?

Neked szól az előadás, ha:

 • Ha legalább medior szintű Angular fejlesztő vagy és érdekel a téma.

Progresszív webalkalmazás fejlesztése .NET API-hoz

Czimer Kristóf

Team Leader – Allwin Informatika

Előadásunkban bemutatjuk a progresszív webalkalmazást (PWA), annak előnyeit és a hátrányait a natív alkalmazásokhoz képest. Többek között választ kaphatsz arra, hogy hogyan kell létrehozni egy PWA-t, de szó lesz a fejlesztés során felmerülő nehézségekről és azok kiküszöböléséről is.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

PWA, .NET , üzleti célú alkalmazások


Neked szól az előadás, ha:

 • Szeretnél megismerkedni egy új webalkalmazás technológiával, ami offline is működik.
 • Már találkoztál progresszív webalkalmazásokkal, és érdekel, milyen üzleti célú alkalmazásokat lehet vele fejleszteni.
 • Érdekel egy alternatíva a natív mobil-alkalmazás fejlesztéséhez.

Website performance tesztelés kezdőknek

Hegedűs István

Senior Software Test Automation Engineer - EPAM Systems

Az előadás célja, hogy betekintést nyújtson a performance tesztelés lehetőségeibe és fontosságába egy egyszerű gyakorlati példán keresztül bemutatva.


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Performance Testing, JMeter, Load Testing, Web Application Testing

Neked szól az előadás, ha:

weboldal fejlesztéssel, teszteléssel foglalkozol és még nincsenek mély, átfogó ismereteid a performance teszteléssel kapcsolatban vagy bárkinek akit érdekel, hogy mi is az a performance tesztelés (minimális web tesztelési/fejlesztési ismerettel is érhető lesz az előadás).

Ipar 4.0 megvalósítása React.js és Node.js segítségével

Nagy Attila Áron

CEO, Polinvent Kft. & Cognityv Technologies Kft.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Miért pont javascript, react.js és node.js?
 • Miért van létjogosultsága a javascriptnek ipari környezetben?
 • Hogyan ötvözzük az ipari elektronikát a hobby elektronikával?


Az ipari elektronika és az ipari vezérlés az elmúlt néhány évtizedben alapvetően PLC és létradiagram alapon működött elképesztően zárt rendszerekkel. Az iparban jelenleg óriási változások zajlanak, amit a legjobban talán a NASA és a SpaceX különböző hozzáállása szemléltet. A NASA filozófiája arra épül, hogy a hibák elkerülése érdekében a végtelenségig optimalizálják a rendszereket (a Holdra leszálló űrhajó hajtóművét például a visszafelé úton felszálláskor próbálták ki először, de mindent annyira bebiztosítottak, hogy végül "elsőre" is sikerrel jártak), ennek szöges ellentéte, amit a SpaceX csinál, ahol test-test-fail alapon nem félnek teljesen új irányokat is kipróbálni, nem félnek a hibázás lehetőségétől, sokkal fontosabb ugyanis az iteráció sebessége. Miben rakták például össze az embereket nemrég az ISS-re szállító rakéta kezelőfelületét? Javascriptben. Az előadásban arról lesz szó hogyan lehet az Ipar 4.0 céljait sokkal hatékonyabban és rövidebb iterációkkal elérni Javascript segítségével (React.js és Node.js) a hagyományos létradiagramok helyett.

Neked szól az előadás, ha...
Kíváncsi vagy arra, hogy a webfejlesztésen túl milyen izgalmas területeken alkalmazható a Javascript programozási nyelv. Érdekel a robotvezérlés, gyártás automatizáció / robotizáció vagy az ipar 4.0.

What's next? OWASP top 10 2021

Pék Gábor

CTO and Co-Founder - Avatao

The goal of the talk is to introduce the main security pitfalls that every developer needs to know before writing and shipping code. A recent non-official proposal of OWASP top 10 helps us better understand what weaknesses our contemporary systems face and how we can manage our daily job to avoid them. The speaker also highlights the new candidate, SSRF (Server-side Request Forgery) with a bit more details.

What you will learn:

- What is the biggest mistake that we can do while writing and shipping code?

- Why OWASP top 10 is relevant for my daily job?

- How can I avoid the most critical vulnerabilities?


This event is for you if you are a developer, Product Owner, or a Security Enthusiast.


KEDA bevezetés, avagy event-driven konténerek Kubernetesben

Balogh-Biró Attila

Solution Architect @ Epam Systems

Balogh-Bíró Attila előadásában egy event-driven architektúrát ismerhettek meg Microsoft Azure-on, továbbá megtudhatjátok majd, hogyan lehet egyszerűen és hatékonyan skálázni Azure function példányokat event-driven módon Kubernetesben.

Neked szól az előadás, ha fejlesztőként, architektként illetve üzemeltetőként érdekel a serverless világa, az event-driven architektúrális stílus és a Kubernetes sem közömbös számodra. A demonstráció Azure Kubernetes Service és Azure Functions segítségével történik.

Szoftverek átalakítása chipekké - Hastlayer

Lehóczky Zoltán

Cég/projektvezető, Orchard fejlesztő @Lombiq Technologies Ltd.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Milyen alapvető lehetőségeim vannak a .NET szoftverem sebességének növelésére?
 • Mi az a heterogeneous computing, mik az FPGA-k, és miért érdekelhet ez engem szoftverfejlesztőként?
 • Hogyan tudok hardvert csinálni a .NET programomból?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: 

 • .NET
 • Hardware acceleration
 • FPGA
 • GPU

 

Neked szól az előadás, ha: 

 • olyan .NET fejlesztő vagy, aki nagy számítási igényű szoftvereken dolgozik, pl. pénzügyi számítások, tudományos és mérnöki szimulációk, kép- és videofeldolgozás, gépi tanulás.

Cultural differences

Peter Gyöngyösi

Product Management Director – One Identity

Hunor Voith

Product Manager – One Identity

Tyler Reese

Product Management Consultant – One Identity

Clint Littlejohn

Talent Acquisition Director – Quest

This online meetup is a round table conversation about cultural differences between Hungarian and American teammates within One Identity – Quest, focusing on the sometimes different, sometimes similar working logic and work ethics, perceptions, and the way we look at our professional and private lives.

Planned topics:

- Cultural differences in terms of work and private life

- How do Hungarians and Americans work in a team? What’s the difference between a Hungarian and an American team?

- How do they manage work-life balance?

- How do they manage their priorities?

- What kind of differences can we discover in their problem-solving methods?

- Funny anecdotes about cultural misunderstandings between the Hungarian and American team members.


An evangelist in the tech world

Peter Czanik

Open Source Evangelist – One Identity

If you are using Linux today, you most likely also use sudo. What do you know about it, other than it is a prefix for administrative commands? The same goes for syslog-ng. Are you aware that saving logs to text files is just one of many possibilities? My daily job is to make sure that people know about the advanced features of open source software developed at One Identity and to let them know about the latest features.

From my talk you can learn a few interesting facts about sudo, syslog-ng, and the daily work of an open source evangelist. Technical product marketing is what most people see from the outside, the blogs and conference talks. Developer tasks are the other pillar, testing new features and integrations, helping users, and creating software packages. The third role is helping product management by collecting as much feedback from our users as possible. I will also discuss how to cope with being in the center of attention as an introvert and how COVID19 is affecting my job.

Funkcióválasztás átgondoltan

Dr. Rung András

CEO, Founder - Ergomania Digital Product Design

dr. Rung András igazi UX veterán, hisz az elsők közt kezdett 2002-ben felhasználói élmény tervezéssel foglalkozni. A budapesti UX meetup egyik alapítója, számos UX képzés tanára, és az első magyar nyelvű UX szakkönyv társszerzője. 16 éves pályája során több, mint 100 digitális terméktervezési projektben vett részt. 2012-ben alapította meg Magyarország első UX ügynökségét, az Ergomániát, ami 15 fős csapatával ma is az egyik legnagyobb és legelismertebb szakmai műhely a régióban.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Hogyan válassz funkciókat az MVP-hez?
 • Hogyan rangsorold a funkcióidat?
 • Hogyan legyél más, mint a versenytársaid?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • Mentális modellek
 • Kano modell
 • Funkció priorizálás

Neked szól az előadás:

Ha már dolgoztál olyan projekten, ami haszontalan funkciókat is tartalmazott vagy épp a legfontosabbakat hagyta ki.

The Silicon Slopes

Tyler Reese

Product Management Consultant - One Identity

40 years ago Utah welcomed its first major tech company which set the stage for where it’s at today. Since then Utah has been dubbed silicon slopes because of its concentration of technology companies and its location against the Wasatch mountains which have lots of snow and ski resorts.

In this session we discuss how Silicon Slopes came about, how Quest/One Identity joined the ranks of companies in Silicon Slopes, and how a bustling technology hub in Utah joined forces with one of the most innovative companies in Budapest to create cutting edge security software for thousands of companies worldwide. During the discussion I will also share personal stories about learning each other's culture and how Goulash, Langos, and Bodza are now things I crave.

Így teszteltek ti!

Trenyik Ádám

Test Automation Center Lead @ Telekom

Az agilis transzformációk során rendszerint kevés szó esik a minőségbiztosítás, szoftvertesztelés "agilizálásáról", és arról, hogy hogyan válik majd skálázhatóvá a tesztelés nagyprojektek esetében. Az előadás során betekintést nyújtunk a Requirement Engineering alapjaiba, a Test First módszerekbe és a BDD-be. Majd valós példákon keresztül elemezzük, hogy mennyire nehéz, akár magyarul is megfogalmazni egy jó BDD tesztesetet.

Neked szól az előadás, ha:

 •  Kíváncsi vagy a Requirement Engineering alapjaira
 •  Érdekel a TestFirst, BDD-re kihegyezve

Az előadásban a következőtechnológiákról lesz szó:

 • A TestFirst és tesztelési piramis kapcsolata
 • Rossz BDD gyakorlatok intő példaként

Robotic Process Automation

Illés Tamás

RPA Solution Manager

Márton János

RPA Developer

Kertai Péter

RPA Developer

Gida Áron

RPA Developer

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mit jelent az RPA?
 • Milyen üzleti igényeket lehet kielégíteni robotizált folyamatautomatizálással?
 • Hogyan működnek a szofverrobotok a gyakorlatban?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:
RPA, ML, AS400, Effector, Low code, UiPath

Neked szól az előadás, ha:
Ha érdekel az üzleti folyamatok enterprise színvonalú szoftverrobotos automatizációja integrációkkal
és Machine Learninggel, akkor ez az előadás neked való.

Graphical web applications

András Varga

Software developer at SpaceDesigner3D

What you will learn:

 • How are emerging web technologies like WebGL disrupting traditional desktop applications?
 • How do you build a WebGL based application?
 • The future of graphics on the web: WebGPU.

The following technologies will be discussed:

WebGL, glTF,WebGPU, Javascript, TypeScript, WebAssembly 7.

This event is for you if:

 • you are curious about recent trends around web applications.
 • you're a developer interested in computer graphics.
 • you're a graphics programmer interested in web applications.

Az új generációs adatbázisok bemutatása

Kun József

Bíró Dávid

Bíró Gergő

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Miért használjunk új generációs adatbázisokat
 • Milyen előnyökkel járnak az új generációs adatbázisok
 • Hogyan tervezzük meg az átállást
 • Tapasztalatok a migrációval
 • Tapasztalatok az új adatbázissal

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • NoSql adatbázisok
 • Elosztott adatbázisok
 • Cassandra
 • Cockroach DB
 • Couchbase

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel hogy mi van az RDBMS-en túl
 • Nagy mennyiségű  adatok (akár több milliárd) tárolása és gyors lekérdezése gondot okoz
 • Érdekelnek az elosztott adatbázisok

Tanuló algoritmusok használata

Molnár István

Lexunit ML/Data alapú fejlesztésekért felelős vezetője

Az előadásban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:
- Hogyan alkalmazható a gépi tanulás 2D-s dokumentumok feldolgozására (általánosságban)?
- Hogyan alkalmazható a gépi tanulás információ kinyerésre 2D-s dokumentumokból?
- Mik a jelenlegi top módszerek?
- Hogyan használhatók képfeldolgozási módszerek szövegek értelmezésére?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Gépi tanulás, természetes nyelv feldolgozás, képfeldolgozási módszerek, deep learning.

Neked szól az előadás, ha:
kíváncsi vagy a természetes nyelvfeldolgozás és a képfeldolgozás kapcsolatára.

Protecting infrastructures in a smarter world

Peter Durojaiye

EMEA Cyber Impact Center Lead

Tamás Buzgó

Adrián Angyal

Digital transformation is steadily changing what people consider "critical infrastructure" when talking about public services. It is already much more than water and energy. The question is how do we create a shared responsibility model to safeguard our critical assets and prioritize our safety in this connected, autonomous, shared and electric world we're living in.


If you are interested to join PwC cyber security team, click here: Application Form

Secretek biztonságos használata kubernetes környezetben

Vigh Zoltán

CEO & DevOps Engineer @ Code Factory

Előadásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy az alkalmazásoknak biztonságos módon adjunk át fájlokat, illetve környezeti változókat kubernetes környezetben. Megvizsgáljuk, milyen lehetőségek és megoldások vannak a feladatra és miért érdemes használni ezeket az eszközöket.

Twelve-Factor Apps

Persics Bálint

Senior Software Developer - Mortoff Kft.

A modern alkalmazásfejlesztés során ügyelnünk kell arra, hogy alkalmazásainkat többféle, egymástól akár jelentősen eltérő környezetben szeretnénk használni. Az pedig üzletileg rendkívül fontos, hogy egy-egy funkciónak mennyi időbe kerül a fejlesztéstől eljutni a piacra lépésig (time-to-market), illetve kiemelten fontos a gyors reagálás, az éles üzemben lévő hibákra.

Előadásunkban meg szeretnénk ismertetni veletek azokat az alapelveket, amelyek modern, skálázható és rugalmasan telepíthető (akár konténerizálható) alkalmazások fejlesztésében vezérelvként használhatók.

Az előadásban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

- Hogyan kell felépíteni egy alkalmazást, hogy a szoftverfejlesztő egygépes saját rendszerétől a többszáz gépes felhős infrastruktúrákig is könnyen telepíthető legyen?

- Hogyan építsem fel az alkalmazásomat, hogy az könnyen hordozható legyen egyik platformról a másikra?

- Milyen elvek mentén érdemes fejleszteni egy alkalmazást, hogy minél gyorsabban (akár percek alatt) a fejlesztő gépétől el tudjuk juttatni az éles használatba?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

- Skálázható alkalmazásrendszerek felépítése

- Cloud-native fejlesztés

- Modern alkalmazáskonfiguráció és telepítés

Neked szól az előadás, ha:

- szeretnél megismerkedni a felhő-alapú alkalmazások felépítésének „bibliájával”, a 12 faktoros alkalmazásokkal,

- gondolkodtál már azon, hogy monolit alkalmazásodat hogyan lehetne felhős környezetbe ültetni, milyen lépésekkel kell kezdeni egy alkalmazás „felhősítését”.

Mi az a Machine Learning?

Farkas Dávid

Data Science Engineer (Mortoff /REACH Solutions)

A Machine Learning, a Data Science és a mesterséges intelligencia napjainkban gyakran kerülnek elő akár korunk egyik legfontosabb újításaként vagy az emberiséget végül Skynetként elpusztító technológiaként. Az előadás során szó lesz arról, hogy mit takarnak ezek a fogalmak, milyen viszonyban állnak egymással, mire lehet őket használni és mire nem.

Dávid kognitív idegtudományi kutatóként dolgozott hat évig. Az elmúlt két évben data scientistként prediktív gépi tanulásos algoritmusokat fejlesztett logisztikai és gyártási problémákra. Hobbija a zenélés, több zenekarban is játszik. A Mortoffnál a REACH Solutions csapatát erősíti, akik teljes Ipar 4.0 megoldással biztosítják a gyárak „digitális idegrendszerét”. Különböző gépi tanulási megoldásokat, adatelemzést és tanácsadást kínálnak számos iparágban, elősegítve a termelőüzemek intelligens gyárakká történő átalakítását.

Az előadásban a következő technológiákról fogsz hallani:
Machine Learning, Data Science, mesterséges intelligencia


Neked szól az előadás, ha:
- Érdekel a Machine Learning és a Data Science világa, de még nem mélyedtél el benne.

JavaEE microservices

Auth Gábor

szabadúszó IT-, és Java-szakértő

Hosszú éveken át a JavaEE egy erőforrásigényes és nehézkes platformnak számított. Ebben volt is valamennyi igazság, ám ennek ellenére jó pár éve a JavaEE igenis alkalmas microservice architektúrára. Az előadásban arról lesz szó, miképpen kell felépíteni az alkalmazásokat és milyen eszközökkel gazdálkodhatunk.

Gábor hat éve szabadúszó IT- és Java-szakértő, nagyjából 20 év fejlesztői tapasztalattal a háta mögött. Az utóbbi tíz évben főként banki-, biztosítói- és egyéb magas rendelkezésre állású (HA) nagy terhelésű rendszerekkel dolgozott, de a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok sem idegenek tőle. Jelenlegi kedvenc hobbija a házfelújítás és barkácsolás, ezen belül is az otthon-automatizálás, amiből két éve az IoT Guru Cloud projekt nőtte ki magát.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:
Wildfly, Wildfly Swarm, JavaEE, JMS, REST, cluster

Neked szól az előadás, ha:
- Érdekel a JavaEE világa és/vagy egy Spring alternatíva

Comparison of firewall technologies - powered by One Identity

Peter Höltzl – Technical Training Developer Senior Advisor – One Identity

What you will learn:
- What the different types of firewalls can be used for?
- How does packet filtering works and what types of packet filters are there?
- How does a proxy work and what types of proxies are there?
- What other firewall technologies are available? How can protection be enhanced and extended?

The speaker:
Péter has been working for Balabit / One Identity for 20 years. He is an expert in security technologies, and teaches log management and firewall technologies at the University of Óbuda.

The following technologies will be discussed:
Packet filtering, proxy firewalls, content filtering, firewalls in the cloud.

This event is for you if:
- You are interested in firewall technologies, and would like to find out what the different technologies can be used for, and how the different network layers work.

Observability .NET fejlesztőknek

Kalapos Gergő - Software Engineer - Elastic

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mi az az “observability”?
 • Mit tehetünk, ha production környezetben nem működik a szoftverünk?
 • Hogyan lehet erre előre felkészülni, és hogyan tudunk production környezetben “debuggolni”?
 • Hogyan lehet a lehető leggyorsabban egy adott hibához a releváns logokat megtalálni?

Az előadó bemutatkozása:
Kalapos Gergő software mérnökként dolgozik az OpenSource toolokat fejlesztő Elasticnál. Az observabilityvel foglalkozó csapaton belül Gergő felel azért, hogy mindez .NET keretrendszerben is jól működjön. Szakmai blogját a https://kalapos.net oldalon találhatjátok meg, twitteren pedig @gregkalapos néven követhetitek.

A következő technológiákról lesz szó:
.NET, Debugging, Observability, Logging

Neked szól az előadás, ha:

 • Kellett már valaha éles környezetben kitalálnod, hogy miért nem működik a kódod.
 • Bizonyos performance problémák csak deployment után jelentkeztek, és kénytelen voltál ezt úgy megoldani, hogy közben a felhasználók használták, vagy próbálták használni a szoftvered.

Introduction to Kubernetes

Márk Vincze

Principal Software Developer - Travix International

With the widespread adoption of distributed systems and microservices, technologies allowing us to efficiently run and manage containerized applications are becoming increasingly important.
Kubernetes is an open-source system for the deployment, scaling, and management of containerized applications. It has become widely adopted and popular in recent years, but its complexity can make it challenging to operate and to get started with. However, after learning its basics, and establishing a base infrastructure, it can be immensely helpful when deploying and scaling microservices, regardless of the frameworks and programming languages used to implement them.

What you will learn:
In this session you'll learn about the basics and the main components of Kubernetes, and see a demo of deploying a simple application. We'll discuss the benefits and drawbacks of this technology, and the different scenarios when it should or should not be used.

This event is for you if:
you haven't used Kubernetes before, but you would like to learn about it, or if you'd like a refresher on the basics of the technology.

Istio service mesh training

Lajos Papp

The service mesh is emerging as a powerful tool in the DevOps arsenal but it's use comes with complexities at multiple layers in the stack. To make it's use in production convenient, Banzai Cloud has created an Istio distribution called Backyards, which makes setting up and operating an Istio-based service mesh a cinch.

What you will learn:

- What is service mesh and why you need one?
- How to secure, observe and manage your services on Kubernetes with Istio?
- Canary releases, A/B testing, blue/green deployment techniques.
- Circuit breaking.

Introduction:


Banzai Cloud turns Cloud Native journeys into a pleasure cruise with products that simplify infrastructure management, accelerate application deployment and automate devops, security, and compliance. We focus on solving the hard problems driven by production concerns and create products that are convenient to use and to integrate. The company’s open source projects have garnered a large community of users and developers.


The following technologies will be discussed:
Istio, service mesh, Cloud Native stack, Kubernetes

This event is for you:

if you are a developer, DevOps engineer, Cloud architect.

What’s new in Sudo 1.9

Péter Czanik, Open Source Evangelist and Todd Miller, Software Dev Senior Engineer @ One Identity

Sudo is used by millions of Linux/Unix users to run commands as root or another privileged user, but most people are not familiar with all Sudo can do. Sudo Project Maintainer Todd Miller and Open Source Evangelist Peter Czanik will talk about the new feature in the next major release of Sudo, version 1.9. We will highlight changes to the Sudo Plugin interface, showcase the new centralized session recording functionality, and demo some simple Sudo plugins written in Python.

What you will learn:
- Sudo 1.8 plugin architecture, and how it has changed in version 1.9
- How you can use plugins written in Python to extend sudo.  
- Sudo’s keystroke logging and the new centralized logging server that comes with version 1.9.

This meetup is for you if you use Sudo in an enterprise setting or if you are interested in learning about all the things Sudo can do that you may not be aware of.

Introduction:
Péter Czanik
Open Source Evangelist @One Identity

Peter is an engineer working as evangelist at Balabit (a One Identity business), the company that developed syslog-ng. He assists distributions to maintain the syslog-ng package, follows bug trackers, helps users and talks regularly at conferences (SCALE, All Things Open, FOSDEM, LOADays, and others). In his limited free time he is interested in non-x86 architectures, and works on one of his PPC or ARM machines.

Todd Miller
Software Dev Senior Engineer @One Identity
Todd is a senior engineer working at One Identity where he leads a team working on Linux and Unix access management products.  Todd has been involved in Open Source since the early 90s and has contributed to various projects such as ISC cron, OpenBSD, OpenSSH, Sendmail and Sudo. He is best known for being the Sudo maintainer for the past 25+ years.

Drive-by-Wire megoldás önvezető autókhoz

Veszelovszki Soma - Software Engineer - Almotive

Bemutatkozás:
Mi az AImotive-nál egy olyan full-stack önvezető-megoldáson dolgozunk, ami járműtípustól függetlenül képes működni. A cégen belül a Drive-by-Wire csapat feladata ezt a függetlenséget biztosítani, az általunk fejlesztett eszköz egyfajta gateway-ként beágyazódik az autó és az azt vezető szoftver közé, és elfedi a kocsi sajátosságait. Az előadás célja bemutatni, hogyan dolgozunk, milyen érdekességekkel találkozunk a munkánk során, és milyen irányelvek alapján fejlesztjük a Drive-by-Wire interfészt.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Milyen nehézségekkel találkozhat egy fejlesztő, ha joy-stick-kel szeretne autót vezetni?
- Miben hasonlítanak és miben különböznek az autóipari szereplők járműinterfészei?
- Milyen technológiai kihívásokat jelent az ADAS funkciók integrálása a járművekbe?
- Mitől lesz jól használható és biztonságos egy Drive-by-Wire megoldás?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:
- Beágyazott C/C++
- CAN-hálózat
- Autóipari szabványok (ISO26262, AUTOSAR)

Neked szól az előadás, ha:
- érdekelnek az autóipari technológiák,
- otthon vagy a beágyazott programozásban, a hardverközeli fejlesztésben,
- tudni szeretnéd, mit gondol a kocsid, miközben vezeted.

Bevezetés a python asyncio használatába

Cserna Zsolt, Senior Software Engineer @ One Identity

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Hogyan érdemes aszinkron hálózati szervert fejleszteni pythonban?
- Milyen library-t érdemes használni websocket szerver megvalósításához?
- Milyen további lehetőségeket rejt a yield utasítás?
- Hogyan működik az async/await a háttérben?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:
python 3, asyncio, async/await, websocket

Neked szól az előadás, ha:
- A kezdeti lépések az asyncio-val kapcsolatban eltántorítottak attól, hogy tovább lépj.
- Alapszinten ismered a yield utasítást python-ban, de kíváncsi vagy, milyen további lehetőségek rejlenek benne.
- Fejlesztettél már hálózati szervert korábban, és szeretnél egy egyszerűbb, praktikusabb módszert megismerni.
- Nem érted hogy mi ez a nagy hype az asyncio körül.
- Websocket-es frontend-hez pythonos backend-et keresel.

Előadóról:
Cserna Zsolt 20 éve fejleszt pythonban, ez az elsődleges programozási nyelv, amit használ. Sok éves tapasztalata ellenére hisz abban, mindig van valami, amire rá tud csodálkozni. Szakmai karrierjét Linux üzemeltetési területen kezdte, de már egy jó ideje fejlesztőként dolgozik. Nem ismeretlen számára az előadói szerepkör, többnapos python képzést is vezetett már korábban. Emellett érdeklik a webes technológiák is (html, js/ts, css).

Project management a gyakorlatban

Angyal Adrián - Manager – Cybersecurity & Privacy @PwC Magyarország

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

-      Mitől lesz egy projekt sikeres?

-      Projektvezetők hogyan tudnak érvényesülni?

-      Hogyan befolyásolja a projekt sikerességét a vállalati kultúra, házon belüli politika?

-      Milyen tudással, képességekkel kell rendelkeznie egy projektvezetőnek?

 

A következő technológiákról lesz szó:

Cloud, nemzetközi nagyvállalat, KKV, MS Project, JIRA, etc. vagy PRINCE2, PMBOK.

Neked szól az előadás, ha:

projekteken szeretnél dolgozni és úgy gondolod, akármilyen szerepben is vagy, hozzá tudsz járulni a projekt sikeres lefutásához.

‍Előadónkról:

Adrián 2007 óta dolgozik információbiztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos projekteken, kezdetben résztevőként, szakértőként majd a későbbiekben projektvezetőként, szakmai vezetőként. Előadásában a saját tapasztalatain, élményein keresztül mutatja majd be a project management különböző módszereit.

Zoom Kocsma – Agilis moderáció videókonferencia rendszeren

Wieland Veró, tréner, szervezetfejlesztő @Wieland és Wieland Kft. és Mokos Kati, Qualified Facilitator®, szervezeti működésfejlesztő, Certified SAFe ® 4 Agilist

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Mik az aranyszabályok a virtuális térben?
- Hogyan tudom kimaxolni az interaktivitást és a hatékonyságot egy virtuális workshopon?
- Hogyan lehet mixelni az offline módszereket az online felület lehetőségeivel?

A következő technológiákról lesz szó:
Zoom, virtuális kihívások-lehetőségek, virtuális workshopok, online módszertanok

Neked szól az előadás, ha:
- Te is otthonról dolgozol hetek óta, és szeretnéd tudni, hogyan tudod ezt hatékonyabban művelni az online térben.
- Vezető, agilis coach, scrum master, project manager vagy facilitátor vagy és amúgy is használod ezeket a technológiákat, de szeretnéd még jobban kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Előadóink:

Veró közel két évtizede támogat csoportokat a saját megoldásaik megtalálásban, felelős döntések meghozatalában, az együttműködés fejlesztésében stb. Hisz a csoportban rejlő bölcsességben, a vizualizációban, az innovációban és a facilitatív szemléletben. Kidolgozója és alapítója a Magyarországon és Európában is egyedülálló Qualified Facilitator programnak.

Kati több mint húszéves, multinacionális környezetben szerzett szervezet- és kultúrafejlesztési, és vezetői tapasztalatot. Facilitátorként folyamatosan a hagyományos módszertanok és megközelítések online térbe való átültetésén dolgozik a minél eredményesebb virtuális megbeszélések és workshopok érdekében.

BeerUp #8 (Elhalasztva)

Fehér Csaba, Salesforce fejlesztő @Accenture

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Mi is az a Salesforce, mire jó, kik használják? 

Hogyan tudunk pár kattintással egy teljesen működő programot létrehozni?

Hogyan lehet még jobban kiterjeszteni a meglévő alkalmazásokat programozással?

Hogyan lehet egyszerűen szkriptekkel adatot manipulálni?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Salesforce, objektumok, SOQL, Apex, adatmanipuláció, trigger


Neked szól az előadás, ha érdekel a felhő alapú adattárolás.


Csaba villamosmérnökként végzett, de végül a szoftverfejlesztésnél lyukadt ki. Ezen a területen dolgozik már jópár éve. Közben megjárta Kaliforniát is egy gyakornoki program keretében. A Salesforce-szal véletlenül találtak egymásra, de azóta is töretlenül együtt vannak. Szabadidejében is szeret kódolni, jelenleg egy androidos alkalmazáson dolgozik színvakok, színtévesztők számára. Sokat fut, néha focizik és fallabdázik is.

Online BeerUp #7 (Java)

Markos András, oktató és ügyvezető igazgató @A&K Akadémia Kft.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Milyen új nyelvi elemeket tartalmaz a JDK 14?

- A mindennapi kódolásra melyik új funkció van a legnagyobb hatással?

- Mire érdemes figyelni kódolás közben, hogy jó minőségű kódot írjunk?

 

András közel 10 évig dolgozott tech leadként a Sonynál, jelenleg Java programozók képzésével foglalkozik, kis csoportos, hétvégi, egyénre szabott képzés keretein belül. Szeret tanítani és tanulni is, folyamatosan képezi magát, hogy a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségeket kiaknázhassa munkája során.

 

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani: JDK 14,NullPointerExceptionkezelése, elkerülése, mintaillesztés, rekordok (adat osztályok)

 

Neked szól az előadás, ha:

- érdekelnek a legújabb technológiák

- Java programozó vagy

- a kódbázis minőségén szeretnél javítani

Architecturális tervezés avagy a fejlesztői projectek architect szemmel

Balanyi Zsolt, Software Architect @ITware Kft

Az előadás a következő témákat érinti majd:

-      Architectura definíciója

-      Kinek való, kinek nem ajánlott architect munkakörben dolgozni?

-      Szükséges skillset

 
Zsolt programozó, architect, mentor, Java, C#, C++,Cloud, Android tapasztalattal. Nős, 3 gyerek apukája.

 

 Az előadásban a következő technológiákról lesz szó,a következőkről fogsz hallani: architecturák fajtái, design szintek, döntési szempontok

 

Neked szól az előadás, ha:

-      Van pár év tapasztalatod fejlesztőként, és úgy érzed, új kihívásra vágysz.

BeerUp #6 (Java)

Margaritisz Oresztész, Chief Software Engineer @ EPAM

Auth Gábor

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Hogyan lehetek produktívabb fejlesztő? 

Mely Java-s technológiák segítenek a hatékonyabb munkavégzésben? 

Hogyan néz ki egy modern build folyamat egy mai Java-s projekten?

 

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani 

Spring, Docker, Lombok, JHipster, Cucumber, Jenkins

 

Neked szól az előadás, ha Java-val dolgozol és szeretnéd gördülékenyebbé tenni a saját és a csapatod munkáját.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Hogy tudsz nem túl sok pénzből egyedül fejleszteni és üzemeltetni egy viszonylag komplex, földrajzilag elosztott rendszert, amelyik hibatűrő és jól is skálázódik, miközben azért éled az életed is.


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

SQL, NoSQL, JavaEE, Cassandra, Wildfly, földrajzilag elosztott rendszerek.


Neked szól az előadás, ha szeretnél valamikor nem túl sok pénzből egy komplex rendszert üzemeltetni egyedül vagy csak érdekel, hogy milyen rögös az út.


Gábor hat éve szabadúszó IT- és Java-szakértőként dolgozik, nagyjából 20 év Java fejlesztői tapasztalat van a háta mögött.  Az utóbbi tíz évben főként banki-, biztosítói- és egyéb magas rendelkezésre állású (HA), nagy terhelésű rendszerekkel dolgozott, de a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok se idegenek tőle.

Jelenlegi kedvenc hobbija a házfelújítás és barkácsolás, ezen belül is az otthon-automatizálás, amiből két éve az IoT Guru Cloud projekt nőtte ki magát.

BeerUp #5 (UX, engineering culture)

Deme Tamás, Mixed Reality Engineer @VIM AEC

Szász Zoltán @digitalblood

Az AR/VR/MR szentháromság az elmúlt pár évben folyamatosan fejlődött, és az új generációs eszközök érezhető előrelépése miatt új interakciókra és felületekre is szükségünk/lehetőségünk van. Melyek ezek az új eszközök, és miért jelentős a változás? Milyen új interakciókra van lehetőségünk? Hogyan álljunk neki a fejlesztésnek?

Neked szól az előadás ha:

érdekel hol van/lesz a front-end fejlesztés új frontvonala, na meg persze, ha csak általában szereted a szuper menő dolgokat.

A sok "agilis megmondónak" hála, a bizakodók szemében az agilitás lett a "silver bullet", míg a sok csalódott szerint pedig az egyik legkomolyabb szitok szó. Maga az agilis kiáltvány nem tartalmaz olyan szavakat, mint pl. "sprint", "story pont", ellenben tartalmazza a "személyes kommunikáció" és "működő szoftver" kitételeket is.

Az előadás során sok érdekes részlet terítékre kerül. Beszélgetünk arról, hogy milyen értékek mentén érdemes felderíteni a stakeholdereket, meghatározni a felelősséget, kialakítani folyamatokat, vagy akár felépíteni a mérnöki csapatot.

Zoli alapító szervezője a budapesti [Full Stack Meetupnak](https://www.meetup.com/fullstackbp/). Tizenöt év fejlesztés és üzemeltetés után területet váltott. Azóta foglalkozott már product managementtel és engineering managementtel is. Munkája során saját bőrén tanulta meg, hogy mennyire fontosak a fenntartható folyamatok és a kikezdhetetlen szoftver alapja: a tiszta kód. Tudását bárkivel szívesen megosztja, többnyire kérésre (https://szasz.me/slides/), de néha kéretlenül is.


Neked szól az előadás ha:

szeretnél a lényegre, a működő szoftverre koncentrálni és érdekel, hogyan érdemes kialakítani az agilis munkakafolyamatokat.

Low code profiknak - Hogyan támogatja a szoftverfejlesztési projekteket egy low code platform

Bokor Bálint, Software Architect - Blackbelt Zrt. & Kővári Zoltán, Igazgató - Blackbelt Zrt.

A szoftverfejlesztés világa jelentős átalakulás előtt áll, így a legjobb, amit tehetsz, hogy alaposan felkészülsz. A már nem is annyira új jelenség neve low code, ami a tervezői és programozói munka bizonyos fokú kiváltását vagy automatizálását kínálja.

A skála egyik végén az olyan vizuális eszközök szerepelnek, beleértve a no-code megoldásokat is, amelyek komolyabb programozói ismeretek nélkül teszik lehetővé üzleti alkalmazások létrehozását. Ezek a megoldások legközelebb talán egy nagy szabadsággal testre szabható ERP megoldáshoz állnak.

A  low code skála másik végén pedig olyan professzionális fejlesztői platformok állnak, amelyek hatékonyan támogatják egy agilis csapat munkáját, nagyrészt megszabadítva őket az unalmas (favágó) munkától.

A low code tehát nem csak a rezidens/business developerek barátja, de egy megfelelő eszköz a tapasztalt architectek munkáját is hatékonyan támogatja, radikálisan fejlesztve nem csak a prototípus-fejlesztés és a kódolás sebességet, de a kód minőségét is.

BeerUp #4

Balogh-Biró Attila, Cloud Solution Architect, Microsoft

Czimer Kristóf – Full-stack szoftverfejlesztő – Allwin Informatika Kft.

Attila jelenleg a Microsoft csapatát erősíti solution architectként. Munkája során nagyvállalati ügyfeleket támogat felhő alapú megoldásaik tervezésében és bevezetésében. Kiemeltfontosságú számára az alkalmazás modernizációs technikák és a DevOps módszertanok minél szélesebb körű evangelizációja. A Microsofthoz csatlakozása előtt több, mint 10 évig Java fejlesztőként, szoftver architektként dolgozott.

Az előadás során bemutatja azokat a platform szolgáltatásokat és eszközöket, amelyek segítségével a Java fejlesztői közösség tagjai kiaknázhatják az Azure által nyújtott lehetőségeket. Beszélni fog arról is, hogy milyenfejlesztői támogatást, eszközöket és PAAS szolgáltatásokat nyújt a Microsoft a nem csak .NET ökoszisztémában dolgozó kollégák számára. A prezentációt egy “live coding” demóval fogja zárni, ahol egy Spring Boot alapú alkalmazást juttat el produktív környezetig Azure Spring Cloud és Azure DevOps segítségével.

 

Neked szól az előadás, ha…

- Érdekel a felhő, Java fejlesztő vagy, fejlesztő vagy😉

Kristóf a BME-n végzett villamosmérnök, majd egészségügyi mérnök mester szakon. Szoftverfejlesztőként dolgozik az ALLWIN Informatikai Kft-nél, fő területe a progresszív és tradícionális webalkalmazások fejlesztése. Nyitott és érdeklődő ember, szívesen ismerkedik új technológiákkal.

Előadásában bemutatja majd, mi az a progresszív webalkalmazás (PWA), mik az előnyei és a hátrányai a natív alkalmazásokhoz képest és hogyan kell létrehozni egy PWA-t, milyen buktatók vannak a fejlesztése során.

Neked szól az előadás, ha
-    Szeretnél megismerkedni egy új webalkalmazás technológiával, ami offline is működik.
-    Már találkoztál progresszív webalkalmazásokkal, és érdekel, milyen üzleti célú alkalmazásokat lehet vele fejleszteni.
-    Érdekel egy alternatíva a natív mobil-alkalmazás fejlesztéséhez.

Moderációs technikák agilis csoportmunkához

Előadó: Wieland Veronika - IAF Certified™ Professional Facilitator - Wieland és Wieland Kft.

Előadónk Wieland Veronika közel két évtizede támogat csoportokat a saját megoldásaik megtalálásában, felelős döntések meghozatalában, az együttműködés fejlesztésében. Hisz a csoportban rejlő bölcsességben, a vizualizációban és a facilitatív szemléletben.  Kidolgozója és alapítója a Magyarországon és Europában is egyedülálló Qualified Facilitator Programnak: https://facilitator.hu/event/qualified-facilitator-program .

A következő kérdésekre kapsz választ, ha részt veszel az eseményen:

Hogyan lehet a résztvevőket nagyon rövid idő alatt ráhangolni egy témára?

Hogyan lehet sikeresen összehangolni nagyon eltérő nézőpontokat, elképzeléseket?

Milyen módon lehet a leghatékonyabban dönteni, kiválasztani, priorizálni alternatívák között?

Hogyan lehet a látott technikákat alkalmazni agilis ceremóniákon?

BeerUp #3

Előadó: Deme Tamás - Mixed Reality Engineer @VIM AEC

Előadó: Dávid Zoltán - Product Manager, Founder - ConfigCat.com

Az AR/VR/MR szentháromság az elmúlt pár évben folyamatosan fejlődött, és az új generációs eszközök érezhető előrelépése miatt új interakciókra és felületekre is szükségünk/lehetőségünk van. Melyek ezek az új eszközök, és miért jelentős a változás? Milyen új interakciókra van lehetőségünk? Hogyan álljunk neki a fejlesztésnek?

Neked szól az előadás ha:

érdekel hol van/lesz a front-end fejlesztés új frontvonala, na meg persze ha csak általában szereted a szuper menő dolgokat.

Deme Tamás mixed reality engineer az atlantai székhelyű VIM AEC-nél, ahol szerverektől kezdve hologramokat mutató szemüvegeken át fejleszt megoldásokat. Tamás idén 5. alkalommal nyerte el a Microsoft Most Valuable Professional díjat Windows Development kategóriában. Megtaláljátok twitteren a https://twitter.com/tomzorz_ címen, vagy a honlapján: https://tomzorz.me.

A canary release alapötlete, hogy egy új feature-t vagy szoftververziót először csak kevés felhasználónknak teszünk elérhetővé, és megfigyeljük a reakcióikat.

Boldogabbak a usereink? Több pénzt költenek nálunk? Megnőtt a rendszer terhelése?

Ha az új feature hibás, akkor "lekapcsolhatjuk".

Ha az új feature beválik, akkor pedig "odaadhatjuk" minden felhasználónknak, hogy ők is boldogabbak legyenek vagy többet költsenek. :)


Neked szól az előadás, ha

•  vannak felhasználóid

• gyakrabban és gyorsabban szeretnél release-elni

• kevesebb hibával szeretnél release-elni

• fejlesztesz

• product manager vagy


Dávid Zoltán három éve dolgozik product managerként. A LogMeIn több millió aktív felhasználóján tanulta meg, hogy hogyan lehet könnyen és minimális hibával sikeres feature-öket fejleszteni.

BeerUp #2

Előadó: Markos András - oktató és ügyvezető igazgató @A&K Akadémia Kft.

Előadó: Klavora Richárd - Quality Engineer @Hazelcast

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Milyen új nyelvi feature-ök várhatók a Java 13-as verzióban?
Mi az a raw string és a text block?
Mi a switch expression?
Mivel tud többet a ZGC?

Az előadás neked szól, ha:

tisztában vagy a Java nyelv alapjaival és gyakran végzel programozói munkát, vagy lelkes érdeklődő vagy, aki szeret értesülni a technológia világában a legújabb fejleményekről és programozás során rendelkezésre álló új nyelvi elemekről, akkor ez az előadás neked szól.

András tech leadként dolgozott a Sonynál közel 10 évet, jelenleg Java programozók képzésével foglalkozik, kis csoportos, hétvégi, egyénre szabott képzés keretein belül. Szeret tanítani és tanulni is, folyamatosan képezi magát, hogy a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségeket kiaknázhassa munkája során.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Mi is az a Hazelcast?
Mi a Hazelcast Cloud?
Hogyan hasznalhatjuk a Hazelcast Cloud-ot a gyakorlatban?

Az előadás neked szól, ha:

Érdekel, hogyan lehet a felhőben futó alkalmazásodba bekötni egy villámgyors cache megoldást.
Szeretnéd megismerni a Hazelcast Cloud-ot.
Gyorsítanál meglévő alkalmazásodon.
In-Memory megoldás salismered a Hazelcast-ot es szeretnéd kipróbálni a Cloud-ot is.

Richárd több mint 6 éve dolgozik fejlesztőként különböző területeken (e-learning, szerencsejáték stb..) és ez idő alatt mindig azt érezte, hogy a hobbija a munkája is, és pont ezért szinte minden érdekli. Nagy lelkesedéssel ássa bele magát az új technológiákba. Szabadidejében szívesen dolgozok IoT megoldásokon otthon.

Októberi funkcionális programozás tréning

Előadó: Jankó András, fejlesztő @ IntelliFactory‍

András diplomás matematikus, fő érdeklődési területei a bonyolultságelmélet és a funkcionális programozás. 6 éve az IntelliFactory munkatársa, a WebSharper webes keretrendszer (C#+F#-JavaScript fordító) fő fejlesztője. F# programozás kurzusokat tartott a Szegedi Tudományegyetemen és Dunaújvárosi Egyetemen.

Amiről szó lesz:
• Az F# nyelv szintaxisa és struktúrája, egyedi képességek: típusinferencia, algebrai adattípusok, computation expression-ök, type provider-ek
• Funkcionális programozás alapjai a gyakorlatban egy példa-script alapján
• DSL fejlesztés, operátorok és típusok használata tömör deklaratív kódhoz
• FAKE build scriptek
• Pár további lehetőség vázlatosan: unit tesztelés (FsUnit), webfejlesztés (WebSharper, Bolero, Fable)
    
A trainingen a következő kérdésekre kapsz választ:

• Mik a fő különbségek az F# és C# nyelvek között, mik a relatív erősségeik?
• Hogyan alkalmazható a funkcionális programozás a gyakorlatban, akár objektum-orientált architektúra részeként.
• Mik az F# önálló felhasználási lehetőségei: szkript, szolgáltatás, könyvtár, alkalmazás.

Neked szól az előadás, ha:

• C# fejlesztőként egy hasznos eszközt szeretnél kísérletezéshez, teszteléshez és scriptekhez.
• Érdekel a funkcionális programozás, amely a C# nyelvre is egyre több hatással van, és az F#-ban még teljesebben használható.

BeerUp #1

Előadó: Lehóczky Zoltán - Cég/projektvezető, Orchard fejlesztő @Lombiq Technologies Ltd.

Előadó: Vincze Márk - Principal Software Developer @Travix International

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
.NET (Core) webfejlesztőként miért használjak CMS-t (Content Management System)?
Mit ad nekem az Orchard CMS a projektjeimhez?
Hogyan használom az Orchardot, hogyan fejlesztem hozzá a saját moduljaimat?
Miért kapcsolódjak be egy ilyen open source közösségbe, miért használ ez a szakmai fejlődésemnek?

Az Orchard és az open source az utóbbi nyolc évben Zoltán mindennapjainak a része, nem nagyon indítana nélküle (.NET) web projektet. Amúgy 15 éve dolgozik a webfejlesztő (főleg .NET, de volt régen sok PHP is), projektvezető, cégvezető szerepkörök egyikében. A Lombiq Technologiest is elsősorban Orchard fejlesztésre alapították, amiben mára piacvezetővé váltak, így már jut idő olyan spin-off termékekre is, mint a .NET programokból hardvert varázsoló Hastlayer.

A funkcionális programozás számos eszközt alkalmaz, amik objektum-orientált nyelvekben tipikusan nem elérhetőek. Ezek az eszközök egy más programozási stílust tesznek lehetővé, aminek fő jellemzői a kompaktság, a kifejezőség, és a helyes működés.
Az F# egy általános célú funkcionális programozási nyelv, ami a .NET Frameworkön fut, ezáltal egyesíti a funkcionális nyelvek előnyeit, és a .NET gyakorlatiasságát és széles körben alkalmazhatóságát.
Ezen az előadáson megismerkedünk az F# alapjaival, megnézzük, miben különbözik a C#-tól, és milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, konkrét példákon keresztül.

Márk szoftverfejlesztő a Travix nevű cégnél, mind kliens és szerver oldali tapasztalattal különböző területeken.
Jelenlegi fókusza az ASP.NET Core fejlesztés és a Kubernetes, de emellett foglalkozik Golang, JavaScript és F# programozással is.
Blogol a https://blog.markvincze.com oldalon, és elérhető
Twitteren: https://twitter.com/mrkvincze.

SQL a gyakorlatban

Kardos Gábor Senior SQL Developer/BI Consultant.

Nehéz megmondani, hogy milyen korban élünk, amikor épp nyakig vagyunk benne. De talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ahová most megérkeztünk, az nem más, mint az információ kora. Mint ilyenben nyilvánvalóan fontos szerep jut azoknak, akik képesek bánni az adatokkal. Az SQL nyelv pedig ennek a tudásnak egy megkerülhetetlen része.

A trainingen betekintést nyerhettek az analitikai rendszerek és adat modellezés alapjaiba, majd bemutatjuk az SQL nyelv struktúráját és alapvető szintaktikai sajátosságait. Ezt követően egy hosszabb gyakorlati példákkal szemléltetett rész következik, MS SQL querying+DWH témában. Best practise-ek, design pattern-ek, tipikus hibák, források.

A végére jut majd pár igaz történet is, success story és horror story vegyesen.
(A trainingre olyan résztvevőket várunk, akik az SQL alapjaival tisztában vannak.)

Kardos Gábor a training előadója az egyetem abbahagyása után full stack (C#, ASP.Net, MS SQL, TypeScript, JavaScript, AngularJS) fejlesztőként helyezkedett el, erős back end preferenciával. Egy rövidnek szánt BI-os kitekintés után magával ragadta az adatok világa és a bennük rejlő lehetőségek és azóta is ezen a területen dolgozik. Tanácsadóként abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagy kihívást jelentő, komplexebb problémák megoldásában vesz részt.
Gábor eddigi tapasztalata alapján a legtöbb nehézség triviális dolgok be nem tartása/félreértése miatt adódott. Ezekkel ill. jó pár MS SQL specifikus érdekességgel készül a trainingre.

A training során a következő kérdésekre kapsz választ:

-Mik a leggyakrabban felmerülő DWH-s kérdések üzleti ill. technikai oldalról, amelyekre majd minden projekten választ kell adnunk?
- Hogy viszonyul egymáshoz a DWH és a forrás rendszer adatmodellje?
- Hogyan álljunk neki optimalizálási feladatoknak?
- Hogy tervezzünk ETL folyamatokat -standardizálás, script generálás?
- Mik azok az MS SQL-es “bug”-ok, amik teljesen tévútra vihetnek egy fejlesztést?
- Hogy néz ki MS SQL-ben egy hisztorizált töltés?

Skálázott agilitás és robotika

Árvai Márton Agile Coach, OTP

Tanos Áron Elnök Robotépítők Magyarországi Egyesülete

Miközben az agilis gondolkodás ma már a startupper kultúra egyik legfontosabb elemévé vált, méltatlanul keveset beszélünk a hogyan-továbbról. Az agilitás szinte természetesen jön, amikor 5-10 lánglelkű kreatív elme elkezd dolgozni valami új dolgon; ám ugyanilyen természetességgel szűnhet meg, amikor a szervezet megnő, felhígul és formalizálódik. Az agilitás megőrzése nem lehetetlen, de dolgozni kell érte. Ezért is érdemes megismerni a tipikus buktatókat és pár sikertörténetet.

Hetven éve még Nobel díjat ért, ha valaki össze tudott rakni egy számítógépet, de még negyven éve is meg lehetett gazdagodni abból, amire ma már tizenéves gémerek is képesek. Hasonló forradalom játszódik le most éppen a robotikában csak gyorsabban. Megérkeztünk abba a korba, amikor bárki számára elérhető alkatrészekből egészen komoly robotokat építhetünk mérnöki tanulmányok hiányában is. Bepillantás a robotika nevű hobbiba, illetve bemutatkozik Pepper, akiről elöljáróban elég annyit mondani, hogy nem élő lény.

Üzleti etikett training

Andrea Ipolyi, a One Identity Global PR Managere

Nélkülözhetetlen tudás, amely magabiztosságot és tartást ad. A kurzus a hagyományos etikett és protokoll kérdéseken túl részletesen kitér öltözködési kérdésekre, és érinti a testbeszéd területét is. A training során továbbá szó lesz a különböző nemzetek eltérő szokásairól. Mindez sok-sok gyakorlati példával megtűzdelve, Andrea Ipolyi, a One Identity Global PR Managerének előadásában kerül megrendezésre május 22-én.

Tesztelés fejfájás nélkül & az Arduino adta lehetőségek

Előadó: Somogyi Péter - Lead Developer

Előadó: Fodor Norbert - Frontend fejlesztő

A Headless Chrome, a Google böngészőjének egy UI-mentesített parancssori verziója.
Hogy mikor van erre szükség? Általában, amikor nem emberi szem számára jelenítünk meg webes tartalmakat. A legtipikusabb felhasználási terület talán az automatikus tesztelés és az egyszerűsített end-to-end tesztek. Bár jó szolgálatot tehet még crawling és scripting esetén is. Ezt a témát fogja körbejárni előadónk.

Előadónk az arduino, egy open source elektronikai fejlesztőplatform segítségével kalauzol el bennünket a "kütyüzés" világába. Előadásában egy hackathon projektet fog bemutatni, melyet egy költözés hívott életre. A cég, ahol dolgozik új helyre költözött, ezáltal elvesztették szeretett gondnokukat (és ezzel együtt szívük egy darabkáját), Emikét. Az új iroda hatalmas és kicsit elszeparálódtak egymástól, így született meg az ötlet, hogy vegyék elő IoT tudásukat és hozzák el Emikét az új irodába is.
Emike egy játékbaba formájában reinkarnálódott, aki testét adta, hogy egy csapatépítő jellegű, hideg-meleg játék készüljön belőle. Emike testében helyett kapott egy NFC modul és két ESP8266, hogy okos lehessen.

A szoftver termékmenedzser és az it tanácsadó

Angyal Adrián

IT Security Consultant - Manager

Illés Márton Gábor

Product Management Director

Szakmákat bemutató sorozatunk célja ismert és elismert szakemberek történetén keresztül bemutatni egy-egy IT szakma mindennapjait, az oda vezető utat, a szükséges kompetenciákat, a szépséget és a hátulütőket. Nem csak pályakezdőknek, de pályaváltóknak is!

A sorozat első állomásában egyből kettő szakmát is bemutatunk: az IT tanácsadót és a szoftver termékmenedzsert.

Inbound marketing és marketingautomatizáció

A modern marketing taktikák legfontosabbika az inbound marketing, nem függetlenül a tartalomarketingtől és a marketingautomatizációtól.

A kurzus résztvevői megismerik a buying cycle menedzsmentjét és a customer journey tervezését, illetve megismerkednek egy marketingautomatizációs eszköz alapvető használatával is.

Low-coding meetup

Privitzky Gábor

A low-coding a szoftverfejlesztésben megfigyelhető specializációnak egy következő lépcsőfoka. A low-coding világában az alkalmazásfejlesztők nem nulláról, hanem kiváló minőségű iparági sablonokból kiindulva indítják a projektjeiket. A fejlesztés fókusza így tisztán az üzleti logika megvalósításán lehet. Az eredmény jobb minőség, radikálisan gyorsabb és jelentősen olcsóbb projektek. A  low-coding projektek során a fejlesztőknek nem kell az unalmas, repetatív feladatokat elvégezni, hanem koncentrálhatnak azokra az összetett programozási kérdésekre, melyek  nem robotizálhatóak.

Az esemény a low-coding világával ismerkedni vágyó szoftverfejlesztőket és IT szakembereket célozza meg.

Ízelítő a data scientist hivatásból

Kurics Tamás - Data Scientist, One Identity

Mi az, hogy "adat tudós"? Matematikus? Programozó? Statisztikus? Adatbányász?

Nyilván mindegyikből valamennyi, de milyen arányban? Nézzünk meg pár alapvető eszközt (Python, Scala) közelebbről!

Vizsgáljunk meg konkrét gyakorlati feladatokat (keresés, tömörítés, osztályozás...)!

Válj a beszéd mesterévé!

Standup meeting, retrospektív, teljesítményértékelő beszélgetés, állásinterjú,telefonhívás, prezentáció, kötetlennek látszódó mindent eldöntő üzletibeszélgetések. Tipikus állomásai még a legátlagosabb karriernek is.

Vedd jobban az akadályt másoknál, érd el, hogy figyeljenek rád, győzd meg vitapartneredet, szerezz versenyelőnyt az egyik legfontosabb kommunikációs formában a beszédben!

Nyílt vezetői training - Hozz ki többet magadból!

Solymos Péter coach

Személyes potenciálok és azok elérése - nyílt vezetői training Solymos Péter coach-csal

Tisztában vagy saját potenciáloddal és képes vagy kellőképpen kihasználni azokat?
Hogyan tudsz közelebb kerülni a benned rejlő lehetőségekhez és hogyan tudod mindezt hasznosítani vezetőként a mindennapokban?
Ezt a témát fogjuk csoportos foglalkozás keretében körbejárni.

Prezentációs training

Az ötlet vagy információ sokszor csak annyit ér, amennyit mások megértenek belőle. A meggyőző beszéd- és előadói készség adja el azt a szakembert, aki vagy.

A training egy gyakorlatias sorvezetőt kínál, mely mentén mindenki képes professzionális előadást tartani; valamint néhány olyan fogást, amellyel akár még ki is tűnhetsz az átlagból.

TLS-Kriptográfia

Pfeiffer Szilárddal, a Balasys Kft. fejlesztési vezetője

A kriptográfia a világháló egyik neuralgikus pontja, hiszen a kommunikáció bizalmasságát és integritását egyaránt a kriptográfiai algoritmusok és azok implementációi biztosítják. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy mint minden más eszköz, a titkosítás sem megoldja, csupán új problémákra cseréli a régieket. A komplex és szerteágazó terület rendkívül gyorsan változik és még a kisebb hibák is idővel komoly kockázatot jelentenek.

Ezt a témát fogjuk körbejárni előadónkkal,  Pfeiffer Szilárddal, a Balasys Kft. fejlesztési vezetőjével szeptemberi eseményünkön.

Szó lesz többek között kriptográfiai algoritmusokról és azok implementációiról. Továbbá, hogy a titkosítás és annak gyors fejlődése milyen új problémákat, kockázatokat hordozhat magával.

Legyél Te is etikus hacker!

Szabó Péter, a Silent Signal ügyvezetője

A különféle IT rendszereket ért támadások miatt egyre inkább az érdeklődés középpontjában áll az etikus hacker fogalma. Ő az, aki elárulja neked a feltárt hibákat és nem kihasználja, mint a rosszfiúk. De vajon miről is szól, hogyan néz ki egy etikus hacker mindennapja? Mi a különbség a filmekben szereplő hackerek és a hétköznapi valóság között? Erről is fog mesélni Szabó Péter, a Silent Signal ügyvezetője a következő eseményünkön.

Task management

Talán a legalapvetőbb és legáltalánosabb képesség, amelyre szinte bármilyen iparágban és munkakörben szükség van az saját magunk szervezése. Ha megtanulod helyesen szervezni a feladataidat, akkor növekszik a megbízhatóságod, és sokkal több időd lesz olyan tevékenységekre, amelyek valóban előre  visznek. Ez a képesség a teljes karrieredet megolajozza.

Startup finanszírozás

A Startup pénzügyek training kvázi folytatása, avagy ismerd meg a hazai befektetőket! Az eseményen 2 hazai VC (kockázati tőkés) képviseli magát, hogy bemutassa az általa kínált finanszírozási lehetőségeket újonnan induló vállalkozásoknak. A szünet után olyan cégek mutatkoznak be akiknek már sikerült tőkét bevonni, hogy elmeséljék gyakorlati tapasztalataikat. A programot kötetlen beszélgetéssel zárjuk, tehát névjegykártyát érdemes magaddal hoznod.

Italkultúra

Hogy ne érezd magad kínosan a vállalati rendezvényeken, sorra vesszük a sörök, a borok, a tömény szeszek és a kevert italok teljes családfáját; és az alapvető tudnivalókat velük kapcsolatban. Természetesen kóstoló is lesz!

Pénzügyi alapok startuppereknek

Van egy jó ötleted, de elvesztél a részletekben? Nem tudod hogyan kezdj neki a megvalósításnak? Nyomaszt a sok admin és egyéb pénzügyi kötelezettség?  Van egy jó hírünk. Kimaradni ugyan nem tudsz belőle, de a tréning segít megérteni, átláthatóbbá tenni hogy mikor, mire és miért van szükséged. Magabiztosságot ad a pénzügyi útvesztőben, gyakorlatorientáltan.

Secretek biztonságos használata kubernetes környezetben

Vigh Zoltán

CEO & DevOps Engineer @ Code Factory

Előadásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy az alkalmazásoknak biztonságos módon adjunk át fájlokat, illetve környezeti változókat kubernetes környezetben. Megvizsgáljuk, milyen lehetőségek és megoldások vannak a feladatra és miért érdemes használni ezeket az eszközöket.

SQL a gyakorlatban

Kardos Gábor Senior SQL Developer/BI Consultant.

Nehéz megmondani, hogy milyen korban élünk, amikor épp nyakig vagyunk benne. De talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ahová most megérkeztünk, az nem más, mint az információ kora. Mint ilyenben nyilvánvalóan fontos szerep jut azoknak, akik képesek bánni az adatokkal. Az SQL nyelv pedig ennek a tudásnak egy megkerülhetetlen része.

A trainingen betekintést nyerhettek az analitikai rendszerek és adat modellezés alapjaiba, majd bemutatjuk az SQL nyelv struktúráját és alapvető szintaktikai sajátosságait. Ezt követően egy hosszabb gyakorlati példákkal szemléltetett rész következik, MS SQL querying+DWH témában. Best practise-ek, design pattern-ek, tipikus hibák, források.

A végére jut majd pár igaz történet is, success story és horror story vegyesen.
(A trainingre olyan résztvevőket várunk, akik az SQL alapjaival tisztában vannak.)

Kardos Gábor a training előadója az egyetem abbahagyása után full stack (C#, ASP.Net, MS SQL, TypeScript, JavaScript, AngularJS) fejlesztőként helyezkedett el, erős back end preferenciával. Egy rövidnek szánt BI-os kitekintés után magával ragadta az adatok világa és a bennük rejlő lehetőségek és azóta is ezen a területen dolgozik. Tanácsadóként abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagy kihívást jelentő, komplexebb problémák megoldásában vesz részt.
Gábor eddigi tapasztalata alapján a legtöbb nehézség triviális dolgok be nem tartása/félreértése miatt adódott. Ezekkel ill. jó pár MS SQL specifikus érdekességgel készül a trainingre.

A training során a következő kérdésekre kapsz választ:

-Mik a leggyakrabban felmerülő DWH-s kérdések üzleti ill. technikai oldalról, amelyekre majd minden projekten választ kell adnunk?
- Hogy viszonyul egymáshoz a DWH és a forrás rendszer adatmodellje?
- Hogyan álljunk neki optimalizálási feladatoknak?
- Hogy tervezzünk ETL folyamatokat -standardizálás, script generálás?
- Mik azok az MS SQL-es “bug”-ok, amik teljesen tévútra vihetnek egy fejlesztést?
- Hogy néz ki MS SQL-ben egy hisztorizált töltés?

Skálázott agilitás és robotika

Árvai Márton Agile Coach, OTP

Tanos Áron Elnök Robotépítők Magyarországi Egyesülete

Miközben az agilis gondolkodás ma már a startupper kultúra egyik legfontosabb elemévé vált, méltatlanul keveset beszélünk a hogyan-továbbról. Az agilitás szinte természetesen jön, amikor 5-10 lánglelkű kreatív elme elkezd dolgozni valami új dolgon; ám ugyanilyen természetességgel szűnhet meg, amikor a szervezet megnő, felhígul és formalizálódik. Az agilitás megőrzése nem lehetetlen, de dolgozni kell érte. Ezért is érdemes megismerni a tipikus buktatókat és pár sikertörténetet.

Hetven éve még Nobel díjat ért, ha valaki össze tudott rakni egy számítógépet, de még negyven éve is meg lehetett gazdagodni abból, amire ma már tizenéves gémerek is képesek. Hasonló forradalom játszódik le most éppen a robotikában csak gyorsabban. Megérkeztünk abba a korba, amikor bárki számára elérhető alkatrészekből egészen komoly robotokat építhetünk mérnöki tanulmányok hiányában is. Bepillantás a robotika nevű hobbiba, illetve bemutatkozik Pepper, akiről elöljáróban elég annyit mondani, hogy nem élő lény.

Tesztelés fejfájás nélkül & az Arduino adta lehetőségek

Előadó: Somogyi Péter - Lead Developer

Előadó: Fodor Norbert - Frontend fejlesztő

A Headless Chrome, a Google böngészőjének egy UI-mentesített parancssori verziója.
Hogy mikor van erre szükség? Általában, amikor nem emberi szem számára jelenítünk meg webes tartalmakat. A legtipikusabb felhasználási terület talán az automatikus tesztelés és az egyszerűsített end-to-end tesztek. Bár jó szolgálatot tehet még crawling és scripting esetén is. Ezt a témát fogja körbejárni előadónk.

Előadónk az arduino, egy open source elektronikai fejlesztőplatform segítségével kalauzol el bennünket a "kütyüzés" világába. Előadásában egy hackathon projektet fog bemutatni, melyet egy költözés hívott életre. A cég, ahol dolgozik új helyre költözött, ezáltal elvesztették szeretett gondnokukat (és ezzel együtt szívük egy darabkáját), Emikét. Az új iroda hatalmas és kicsit elszeparálódtak egymástól, így született meg az ötlet, hogy vegyék elő IoT tudásukat és hozzák el Emikét az új irodába is.
Emike egy játékbaba formájában reinkarnálódott, aki testét adta, hogy egy csapatépítő jellegű, hideg-meleg játék készüljön belőle. Emike testében helyett kapott egy NFC modul és két ESP8266, hogy okos lehessen.

A szoftver termékmenedzser és az it tanácsadó

Angyal Adrián

IT Security Consultant - Manager

Illés Márton Gábor

Product Management Director

Szakmákat bemutató sorozatunk célja ismert és elismert szakemberek történetén keresztül bemutatni egy-egy IT szakma mindennapjait, az oda vezető utat, a szükséges kompetenciákat, a szépséget és a hátulütőket. Nem csak pályakezdőknek, de pályaváltóknak is!

A sorozat első állomásában egyből kettő szakmát is bemutatunk: az IT tanácsadót és a szoftver termékmenedzsert.

Inbound marketing és marketingautomatizáció

A modern marketing taktikák legfontosabbika az inbound marketing, nem függetlenül a tartalomarketingtől és a marketingautomatizációtól.

A kurzus résztvevői megismerik a buying cycle menedzsmentjét és a customer journey tervezését, illetve megismerkednek egy marketingautomatizációs eszköz alapvető használatával is.

Low-coding meetup

Privitzky Gábor

A low-coding a szoftverfejlesztésben megfigyelhető specializációnak egy következő lépcsőfoka. A low-coding világában az alkalmazásfejlesztők nem nulláról, hanem kiváló minőségű iparági sablonokból kiindulva indítják a projektjeiket. A fejlesztés fókusza így tisztán az üzleti logika megvalósításán lehet. Az eredmény jobb minőség, radikálisan gyorsabb és jelentősen olcsóbb projektek. A  low-coding projektek során a fejlesztőknek nem kell az unalmas, repetatív feladatokat elvégezni, hanem koncentrálhatnak azokra az összetett programozási kérdésekre, melyek  nem robotizálhatóak.

Az esemény a low-coding világával ismerkedni vágyó szoftverfejlesztőket és IT szakembereket célozza meg.

Ízelítő a data scientist hivatásból

Kurics Tamás - Data Scientist, One Identity

Mi az, hogy "adat tudós"? Matematikus? Programozó? Statisztikus? Adatbányász?

Nyilván mindegyikből valamennyi, de milyen arányban? Nézzünk meg pár alapvető eszközt (Python, Scala) közelebbről!

Vizsgáljunk meg konkrét gyakorlati feladatokat (keresés, tömörítés, osztályozás...)!

Legyél Te is etikus hacker!

Szabó Péter, a Silent Signal ügyvezetője

A különféle IT rendszereket ért támadások miatt egyre inkább az érdeklődés középpontjában áll az etikus hacker fogalma. Ő az, aki elárulja neked a feltárt hibákat és nem kihasználja, mint a rosszfiúk. De vajon miről is szól, hogyan néz ki egy etikus hacker mindennapja? Mi a különbség a filmekben szereplő hackerek és a hétköznapi valóság között? Erről is fog mesélni Szabó Péter, a Silent Signal ügyvezetője a következő eseményünkön.

Szeptemberi BeerUP #9

Fehér Csaba

Salesforce fejlesztő – Accenture

Balog Péter

Project manager - Atoll Technologies Kft.

Az esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

Megközelíthetőség

Haller Garden konferenciaterem, D épület. Soroksári út 34. A D épület bejárata a Szent Benedek utcából közelíthető meg.


18:00 - 18:30 Sörkóstoló

1. Előadás

Salesforce alapok fejlesztői szemmel

Fehér Csaba – Salesforce fejlesztő – Accenture

18:30 – 19:30

Ebben a demo jellegű előadásban végigvesszük, hogyan tudunk pár kattintással egy teljesen működő programot létrehozni, és hogyan lehet még jobban kiterjeszteni a meglévő alkalmazásokat programozással. Egy rövid bevezető után áttekintjük, hogyan és milyen formában tárolja a rendszer az adatokat, ki, mihez és hogyan férhet hozzá, majd kitérünk az Apex programozási nyelvre, a benne rejlő lehetőségekre és a triggerekre. Végül pedig egy gyors workbench példán keresztül gyakorlatban is kipróbáljuk a Salesforce adatlekérést.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: Salesforce, objektumok, SOQL, Apex, adatmanipuláció, trigger.

Neked szól az előadás, ha érdekel a felhő alapú adattárolás.

19:30 - 20:00 Sörkóstoló

2. Előadás

A kriptográfia történelme

Balog Péter – Project manager - Atoll Technologies Kft.

20:00 - 21:00

Az előadás elsődleges célja, hogy betekintést adjon a kriptográfia fejlődésébe és jelenlegi helyzetébe. Mindenki, aki meghallgatja az előadást, tudni fogja, hogy kik azok az óriások, akiknek a vállán nyugszik a jelenlegi technológia, kik vizionálták és tették lehetővé azt, hogy ma kis lakat fityeghet minden URL előtt a böngészőben, és hogy ki áll éppen nyerésre a kódolók és kódfejtők örök csatájában. Az előadás bemutatja a régen használt módszereket, érinti a caesar kódoláson át a monoalfabetikus és polialfabetikus kódolásokat, megemlíti a világháborúk szerepét, a szimmetrikus és asszimmetrikus kulcsok felfedézést, egészen a mai certifikát központú világig.

BeerUp #8 (Elhalasztva)

Fehér Csaba, Salesforce fejlesztő @Accenture

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Mi is az a Salesforce, mire jó, kik használják? 

Hogyan tudunk pár kattintással egy teljesen működő programot létrehozni?

Hogyan lehet még jobban kiterjeszteni a meglévő alkalmazásokat programozással?

Hogyan lehet egyszerűen szkriptekkel adatot manipulálni?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Salesforce, objektumok, SOQL, Apex, adatmanipuláció, trigger


Neked szól az előadás, ha érdekel a felhő alapú adattárolás.


Csaba villamosmérnökként végzett, de végül a szoftverfejlesztésnél lyukadt ki. Ezen a területen dolgozik már jópár éve. Közben megjárta Kaliforniát is egy gyakornoki program keretében. A Salesforce-szal véletlenül találtak egymásra, de azóta is töretlenül együtt vannak. Szabadidejében is szeret kódolni, jelenleg egy androidos alkalmazáson dolgozik színvakok, színtévesztők számára. Sokat fut, néha focizik és fallabdázik is.

Online BeerUp #7 (Java)

Markos András, oktató és ügyvezető igazgató @A&K Akadémia Kft.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

- Milyen új nyelvi elemeket tartalmaz a JDK 14?

- A mindennapi kódolásra melyik új funkció van a legnagyobb hatással?

- Mire érdemes figyelni kódolás közben, hogy jó minőségű kódot írjunk?

 

András közel 10 évig dolgozott tech leadként a Sonynál, jelenleg Java programozók képzésével foglalkozik, kis csoportos, hétvégi, egyénre szabott képzés keretein belül. Szeret tanítani és tanulni is, folyamatosan képezi magát, hogy a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségeket kiaknázhassa munkája során.

 

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani: JDK 14,NullPointerExceptionkezelése, elkerülése, mintaillesztés, rekordok (adat osztályok)

 

Neked szól az előadás, ha:

- érdekelnek a legújabb technológiák

- Java programozó vagy

- a kódbázis minőségén szeretnél javítani

BeerUp #6 (Java)

Margaritisz Oresztész, Chief Software Engineer @ EPAM

Auth Gábor

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Hogyan lehetek produktívabb fejlesztő? 

Mely Java-s technológiák segítenek a hatékonyabb munkavégzésben? 

Hogyan néz ki egy modern build folyamat egy mai Java-s projekten?

 

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani 

Spring, Docker, Lombok, JHipster, Cucumber, Jenkins

 

Neked szól az előadás, ha Java-val dolgozol és szeretnéd gördülékenyebbé tenni a saját és a csapatod munkáját.

BeerUp #5 (UX, engineering culture)

Deme Tamás, Mixed Reality Engineer @VIM AEC

Szász Zoltán @digitalblood

Az AR/VR/MR szentháromság az elmúlt pár évben folyamatosan fejlődött, és az új generációs eszközök érezhető előrelépése miatt új interakciókra és felületekre is szükségünk/lehetőségünk van. Melyek ezek az új eszközök, és miért jelentős a változás? Milyen új interakciókra van lehetőségünk? Hogyan álljunk neki a fejlesztésnek?

Neked szól az előadás ha:

érdekel hol van/lesz a front-end fejlesztés új frontvonala, na meg persze, ha csak általában szereted a szuper menő dolgokat.

BeerUp #4

Balogh-Biró Attila, Cloud Solution Architect, Microsoft

Czimer Kristóf – Full-stack szoftverfejlesztő – Allwin Informatika Kft.

Attila jelenleg a Microsoft csapatát erősíti solution architectként. Munkája során nagyvállalati ügyfeleket támogat felhő alapú megoldásaik tervezésében és bevezetésében. Kiemeltfontosságú számára az alkalmazás modernizációs technikák és a DevOps módszertanok minél szélesebb körű evangelizációja. A Microsofthoz csatlakozása előtt több, mint 10 évig Java fejlesztőként, szoftver architektként dolgozott.

Az előadás során bemutatja azokat a platform szolgáltatásokat és eszközöket, amelyek segítségével a Java fejlesztői közösség tagjai kiaknázhatják az Azure által nyújtott lehetőségeket. Beszélni fog arról is, hogy milyenfejlesztői támogatást, eszközöket és PAAS szolgáltatásokat nyújt a Microsoft a nem csak .NET ökoszisztémában dolgozó kollégák számára. A prezentációt egy “live coding” demóval fogja zárni, ahol egy Spring Boot alapú alkalmazást juttat el produktív környezetig Azure Spring Cloud és Azure DevOps segítségével.

 

Neked szól az előadás, ha…

- Érdekel a felhő, Java fejlesztő vagy, fejlesztő vagy😉

BeerUp #3

Előadó: Deme Tamás - Mixed Reality Engineer @VIM AEC

Előadó: Dávid Zoltán - Product Manager, Founder - ConfigCat.com

Az AR/VR/MR szentháromság az elmúlt pár évben folyamatosan fejlődött, és az új generációs eszközök érezhető előrelépése miatt új interakciókra és felületekre is szükségünk/lehetőségünk van. Melyek ezek az új eszközök, és miért jelentős a változás? Milyen új interakciókra van lehetőségünk? Hogyan álljunk neki a fejlesztésnek?

Neked szól az előadás ha:

érdekel hol van/lesz a front-end fejlesztés új frontvonala, na meg persze ha csak általában szereted a szuper menő dolgokat.

Deme Tamás mixed reality engineer az atlantai székhelyű VIM AEC-nél, ahol szerverektől kezdve hologramokat mutató szemüvegeken át fejleszt megoldásokat. Tamás idén 5. alkalommal nyerte el a Microsoft Most Valuable Professional díjat Windows Development kategóriában. Megtaláljátok twitteren a https://twitter.com/tomzorz_ címen, vagy a honlapján: https://tomzorz.me.

BeerUp #2

Előadó: Markos András - oktató és ügyvezető igazgató @A&K Akadémia Kft.

Előadó: Klavora Richárd - Quality Engineer @Hazelcast

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

Milyen új nyelvi feature-ök várhatók a Java 13-as verzióban?
Mi az a raw string és a text block?
Mi a switch expression?
Mivel tud többet a ZGC?

Az előadás neked szól, ha:

tisztában vagy a Java nyelv alapjaival és gyakran végzel programozói munkát, vagy lelkes érdeklődő vagy, aki szeret értesülni a technológia világában a legújabb fejleményekről és programozás során rendelkezésre álló új nyelvi elemekről, akkor ez az előadás neked szól.

András tech leadként dolgozott a Sonynál közel 10 évet, jelenleg Java programozók képzésével foglalkozik, kis csoportos, hétvégi, egyénre szabott képzés keretein belül. Szeret tanítani és tanulni is, folyamatosan képezi magát, hogy a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségeket kiaknázhassa munkája során.

BeerUp #1

Előadó: Lehóczky Zoltán - Cég/projektvezető, Orchard fejlesztő @Lombiq Technologies Ltd.

Előadó: Vincze Márk - Principal Software Developer @Travix International

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
.NET (Core) webfejlesztőként miért használjak CMS-t (Content Management System)?
Mit ad nekem az Orchard CMS a projektjeimhez?
Hogyan használom az Orchardot, hogyan fejlesztem hozzá a saját moduljaimat?
Miért kapcsolódjak be egy ilyen open source közösségbe, miért használ ez a szakmai fejlődésemnek?

Az Orchard és az open source az utóbbi nyolc évben Zoltán mindennapjainak a része, nem nagyon indítana nélküle (.NET) web projektet. Amúgy 15 éve dolgozik a webfejlesztő (főleg .NET, de volt régen sok PHP is), projektvezető, cégvezető szerepkörök egyikében. A Lombiq Technologiest is elsősorban Orchard fejlesztésre alapították, amiben mára piacvezetővé váltak, így már jut idő olyan spin-off termékekre is, mint a .NET programokból hardvert varázsoló Hastlayer.

Istio service mesh training

Lajos Papp

The service mesh is emerging as a powerful tool in the DevOps arsenal but it's use comes with complexities at multiple layers in the stack. To make it's use in production convenient, Banzai Cloud has created an Istio distribution called Backyards, which makes setting up and operating an Istio-based service mesh a cinch.

What you will learn:

- What is service mesh and why you need one?
- How to secure, observe and manage your services on Kubernetes with Istio?
- Canary releases, A/B testing, blue/green deployment techniques.
- Circuit breaking.

Introduction:


Banzai Cloud turns Cloud Native journeys into a pleasure cruise with products that simplify infrastructure management, accelerate application deployment and automate devops, security, and compliance. We focus on solving the hard problems driven by production concerns and create products that are convenient to use and to integrate. The company’s open source projects have garnered a large community of users and developers.


The following technologies will be discussed:
Istio, service mesh, Cloud Native stack, Kubernetes

This event is for you:

if you are a developer, DevOps engineer, Cloud architect.

Zoom Kocsma – Agilis moderáció videókonferencia rendszeren

Wieland Veró, tréner, szervezetfejlesztő @Wieland és Wieland Kft. és Mokos Kati, Qualified Facilitator®, szervezeti működésfejlesztő, Certified SAFe ® 4 Agilist

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Mik az aranyszabályok a virtuális térben?
- Hogyan tudom kimaxolni az interaktivitást és a hatékonyságot egy virtuális workshopon?
- Hogyan lehet mixelni az offline módszereket az online felület lehetőségeivel?

A következő technológiákról lesz szó:
Zoom, virtuális kihívások-lehetőségek, virtuális workshopok, online módszertanok

Neked szól az előadás, ha:
- Te is otthonról dolgozol hetek óta, és szeretnéd tudni, hogyan tudod ezt hatékonyabban művelni az online térben.
- Vezető, agilis coach, scrum master, project manager vagy facilitátor vagy és amúgy is használod ezeket a technológiákat, de szeretnéd még jobban kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Előadóink:

Veró közel két évtizede támogat csoportokat a saját megoldásaik megtalálásban, felelős döntések meghozatalában, az együttműködés fejlesztésében stb. Hisz a csoportban rejlő bölcsességben, a vizualizációban, az innovációban és a facilitatív szemléletben. Kidolgozója és alapítója a Magyarországon és Európában is egyedülálló Qualified Facilitator programnak.

Kati több mint húszéves, multinacionális környezetben szerzett szervezet- és kultúrafejlesztési, és vezetői tapasztalatot. Facilitátorként folyamatosan a hagyományos módszertanok és megközelítések online térbe való átültetésén dolgozik a minél eredményesebb virtuális megbeszélések és workshopok érdekében.

Architecturális tervezés avagy a fejlesztői projectek architect szemmel

Balanyi Zsolt, Software Architect @ITware Kft

Az előadás a következő témákat érinti majd:

-      Architectura definíciója

-      Kinek való, kinek nem ajánlott architect munkakörben dolgozni?

-      Szükséges skillset

 
Zsolt programozó, architect, mentor, Java, C#, C++,Cloud, Android tapasztalattal. Nős, 3 gyerek apukája.

 

 Az előadásban a következő technológiákról lesz szó,a következőkről fogsz hallani: architecturák fajtái, design szintek, döntési szempontok

 

Neked szól az előadás, ha:

-      Van pár év tapasztalatod fejlesztőként, és úgy érzed, új kihívásra vágysz.

Moderációs technikák agilis csoportmunkához

Előadó: Wieland Veronika - IAF Certified™ Professional Facilitator - Wieland és Wieland Kft.

Előadónk Wieland Veronika közel két évtizede támogat csoportokat a saját megoldásaik megtalálásában, felelős döntések meghozatalában, az együttműködés fejlesztésében. Hisz a csoportban rejlő bölcsességben, a vizualizációban és a facilitatív szemléletben.  Kidolgozója és alapítója a Magyarországon és Europában is egyedülálló Qualified Facilitator Programnak: https://facilitator.hu/event/qualified-facilitator-program .

A következő kérdésekre kapsz választ, ha részt veszel az eseményen:

Hogyan lehet a résztvevőket nagyon rövid idő alatt ráhangolni egy témára?

Hogyan lehet sikeresen összehangolni nagyon eltérő nézőpontokat, elképzeléseket?

Milyen módon lehet a leghatékonyabban dönteni, kiválasztani, priorizálni alternatívák között?

Hogyan lehet a látott technikákat alkalmazni agilis ceremóniákon?

Októberi funkcionális programozás tréning

Előadó: Jankó András, fejlesztő @ IntelliFactory‍

András diplomás matematikus, fő érdeklődési területei a bonyolultságelmélet és a funkcionális programozás. 6 éve az IntelliFactory munkatársa, a WebSharper webes keretrendszer (C#+F#-JavaScript fordító) fő fejlesztője. F# programozás kurzusokat tartott a Szegedi Tudományegyetemen és Dunaújvárosi Egyetemen.

Amiről szó lesz:
• Az F# nyelv szintaxisa és struktúrája, egyedi képességek: típusinferencia, algebrai adattípusok, computation expression-ök, type provider-ek
• Funkcionális programozás alapjai a gyakorlatban egy példa-script alapján
• DSL fejlesztés, operátorok és típusok használata tömör deklaratív kódhoz
• FAKE build scriptek
• Pár további lehetőség vázlatosan: unit tesztelés (FsUnit), webfejlesztés (WebSharper, Bolero, Fable)
    
A trainingen a következő kérdésekre kapsz választ:

• Mik a fő különbségek az F# és C# nyelvek között, mik a relatív erősségeik?
• Hogyan alkalmazható a funkcionális programozás a gyakorlatban, akár objektum-orientált architektúra részeként.
• Mik az F# önálló felhasználási lehetőségei: szkript, szolgáltatás, könyvtár, alkalmazás.

Neked szól az előadás, ha:

• C# fejlesztőként egy hasznos eszközt szeretnél kísérletezéshez, teszteléshez és scriptekhez.
• Érdekel a funkcionális programozás, amely a C# nyelvre is egyre több hatással van, és az F#-ban még teljesebben használható.

Üzleti etikett training

Andrea Ipolyi, a One Identity Global PR Managere

Nélkülözhetetlen tudás, amely magabiztosságot és tartást ad. A kurzus a hagyományos etikett és protokoll kérdéseken túl részletesen kitér öltözködési kérdésekre, és érinti a testbeszéd területét is. A training során továbbá szó lesz a különböző nemzetek eltérő szokásairól. Mindez sok-sok gyakorlati példával megtűzdelve, Andrea Ipolyi, a One Identity Global PR Managerének előadásában kerül megrendezésre május 22-én.

Válj a beszéd mesterévé!

Standup meeting, retrospektív, teljesítményértékelő beszélgetés, állásinterjú,telefonhívás, prezentáció, kötetlennek látszódó mindent eldöntő üzletibeszélgetések. Tipikus állomásai még a legátlagosabb karriernek is.

Vedd jobban az akadályt másoknál, érd el, hogy figyeljenek rád, győzd meg vitapartneredet, szerezz versenyelőnyt az egyik legfontosabb kommunikációs formában a beszédben!

Nyílt vezetői training - Hozz ki többet magadból!

Solymos Péter coach

Személyes potenciálok és azok elérése - nyílt vezetői training Solymos Péter coach-csal

Tisztában vagy saját potenciáloddal és képes vagy kellőképpen kihasználni azokat?
Hogyan tudsz közelebb kerülni a benned rejlő lehetőségekhez és hogyan tudod mindezt hasznosítani vezetőként a mindennapokban?
Ezt a témát fogjuk csoportos foglalkozás keretében körbejárni.

Prezentációs training

Az ötlet vagy információ sokszor csak annyit ér, amennyit mások megértenek belőle. A meggyőző beszéd- és előadói készség adja el azt a szakembert, aki vagy.

A training egy gyakorlatias sorvezetőt kínál, mely mentén mindenki képes professzionális előadást tartani; valamint néhány olyan fogást, amellyel akár még ki is tűnhetsz az átlagból.

TLS-Kriptográfia

Pfeiffer Szilárddal, a Balasys Kft. fejlesztési vezetője

A kriptográfia a világháló egyik neuralgikus pontja, hiszen a kommunikáció bizalmasságát és integritását egyaránt a kriptográfiai algoritmusok és azok implementációi biztosítják. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy mint minden más eszköz, a titkosítás sem megoldja, csupán új problémákra cseréli a régieket. A komplex és szerteágazó terület rendkívül gyorsan változik és még a kisebb hibák is idővel komoly kockázatot jelentenek.

Ezt a témát fogjuk körbejárni előadónkkal,  Pfeiffer Szilárddal, a Balasys Kft. fejlesztési vezetőjével szeptemberi eseményünkön.

Szó lesz többek között kriptográfiai algoritmusokról és azok implementációiról. Továbbá, hogy a titkosítás és annak gyors fejlődése milyen új problémákat, kockázatokat hordozhat magával.

Task management

Talán a legalapvetőbb és legáltalánosabb képesség, amelyre szinte bármilyen iparágban és munkakörben szükség van az saját magunk szervezése. Ha megtanulod helyesen szervezni a feladataidat, akkor növekszik a megbízhatóságod, és sokkal több időd lesz olyan tevékenységekre, amelyek valóban előre  visznek. Ez a képesség a teljes karrieredet megolajozza.

Startup finanszírozás

A Startup pénzügyek training kvázi folytatása, avagy ismerd meg a hazai befektetőket! Az eseményen 2 hazai VC (kockázati tőkés) képviseli magát, hogy bemutassa az általa kínált finanszírozási lehetőségeket újonnan induló vállalkozásoknak. A szünet után olyan cégek mutatkoznak be akiknek már sikerült tőkét bevonni, hogy elmeséljék gyakorlati tapasztalataikat. A programot kötetlen beszélgetéssel zárjuk, tehát névjegykártyát érdemes magaddal hoznod.

Italkultúra

Hogy ne érezd magad kínosan a vállalati rendezvényeken, sorra vesszük a sörök, a borok, a tömény szeszek és a kevert italok teljes családfáját; és az alapvető tudnivalókat velük kapcsolatban. Természetesen kóstoló is lesz!

Pénzügyi alapok startuppereknek

Van egy jó ötleted, de elvesztél a részletekben? Nem tudod hogyan kezdj neki a megvalósításnak? Nyomaszt a sok admin és egyéb pénzügyi kötelezettség?  Van egy jó hírünk. Kimaradni ugyan nem tudsz belőle, de a tréning segít megérteni, átláthatóbbá tenni hogy mikor, mire és miért van szükséged. Magabiztosságot ad a pénzügyi útvesztőben, gyakorlatorientáltan.

Eseményvezérelt szoftver - Apache Kafka fejlesztési alapok

Tarjáni Timót

Hands-On bevezetés a Machine Learning világába

Póda Csanád

Alapító - Machine Learning Budapest

Az előadás részletei még egyeztetés alatt állnak! Hamarosan jelentkezünk a bővebb információkkal.


Build Your Kubernetes Operator with the right Tool!

Rafael Leszko

Cloud / Distributed Software Engineer

You want to build a Kubernetes Operator for your software. Which tool to choose?

Operator SDK with Helm, Ansible, or Go? Or maybe start from scratch with Python, Java, or any other programming language? And what is the right phase in the Operator Capability/Maturity Model that you should provide?

In my talk I'll present different ways of building Kubernetes Operators, a demo of building the same Operator using different tools, methods used by the most popular Operators (Couchbase, Prometheus, MongoDB) and our journey with Hazelcast Operator

The presentation answers the following questions:

 • What are Kubernetes Operators and what are their use cases?
 • What tools are used to build Kubernetes Operators?
 • How to start building a Kubernetes Operator?

This event is for you if you are a developer, or DevOps engineer.

.NET 6, C# 10 és ezeken túl: Mit hoz a jövő?

Szabó Gábor

egyetemi tanársegéd, szoftver architekt – BME-VIK

A .NET Core 2016-os megjelenésével a .NET világa konvergálni kezdett az „egy .NET” irányába, egyúttal végre megnyílt a lehetőség a runtime fokozatos bővítésére, drasztikusan új és innovatív elemek bevezetésére a C# nyelvbe, és a teljes keretrendszer a specifikációktól a runtime-ig nyílt forráskódúvá vált.

Ebben az előadásban az elmúlt bő fél évtized legfontosabb .NET fejlesztéseinek rövid áttekintése után megnézzük, hogy mit hoz a jövő a .NET fejlesztőknek, kitérve a C#, az ASP.NET, az Entity Framework érdemi újdonságai mellett a Blazor és MAUI keretrendszerek és a Visual Studio fejlesztőeszköz vonatkozásaira is.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mi a .NET Framework és .NET Core jövője?
 • Mik a legfontosabb újdonságok .NET-ben, C#-ban és a .NET ökoszisztémában?
 • Milyen platformokra és hogyan fejleszthetünk ma .NET-ben?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:


.NET, C#, ASP.NET Core, EF Core, Blazor, MAUI


Neked szól az előadás, ha fejlesztettél már (bármelyik) .NET-ben, vagy szimplán csak érdekel a .NET világa, és szeretnéd tudni, milyen irányba érdemes és lehetséges orientálódni ezen a szakterületen.

Adatfeldolgozási megközelítések: a hagyományos módszereken túl

Dr. Faragó Csaba

Szoftverfejlesztő - Interactive Brokers

Webinárunkban gyakorlati példákon keresztül vizsgáljuk meg, hogy egy adott adatfeldolgozási problémát hogyan lehet teljesen különböző programozásfilozófiai megközelítésekkel megoldani. Csaba három különböző megoldást mutat majd be: a hagyományost, a folyamot és az adatkeretet.


A megközelítések függetlenek a programozási nyelvektől (mivel ezek inkább filozófiák mint technológiák), de a jobb összehasonlíthatóság érdekében mindegyik gyakorlati példa Pythonban lett megírva.


Szó lesz még a mai világ egyik felfutó témájáról, a big datáról ill. az adattudományról, amely azonban a szokásostól eltérő gondolkodást kíván. A hagyományos módszerek ezeken a területeken csak korlátozottan, vagy sokszor egyáltalán nem működnek, a valóban működő megoldások területén azonban még kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre. Ebbe nyújt majd betekintést a webinar.

New Front-End Adventures in 2021

Vitaly Friedman

In this talk, we’ll cover the state of front-end in 2021. We'll take a look at accessibility, text compression, image optimization, web font delivery, critical CSS, CSS layouts, JavaScript delivery, and improving Core Web Vitals along with performance bottlenecks. You'll leave with a packed toolbox of techniques, strategies and tools to improve your work right away.

The presentation answers the following questions:

- What’s happening in front-end these days?

- What should we know today to be prepared for what’s coming up next?

- What technologies are out there now that make our front-end workflow better and easier?

- How do we make use of all the technologies within the scope of our regular day-today-work?

This event is for you if you are a front-end developer or designer.

Mi a jó glue-code titka és haszna?

Trenyik Ádám

Test Architect @ Telekom

A BDD megjelenése egy új módszertant, folyamati szemléletet vitt a tesztelésbe , megalapozva a Shift-Left gondolkodást és az agilis tesztelést. Ezeken felül azonban jó lehetőséget nyújt manuális tesztelőknek az automatizálás irányában fejlődni. Előadónk, Trenyik Ádám az elmúlt körülbelül 8 évben különböző elképzelések mentén vezette többféle BDD framework implementációját, a most bemutatásra kerülő koncepciók, programozási technikák szigorú betartása egy olyan glue-code-ot eredményez, ami könnyen átlátható és karbantartható. Ennek a frameworknek az egyik motivációja az volt, hogy különböző kompetenciájú, jártasságú tesztelők is megtalálják a helyüket az automatizált tesztelésben, mutasson nekik egy lehetséges fejlődési, tanulási görbét.

Angular unit testing practical experience and examples vol.2

Tamás Csaba

Senior Software Developer - One Identity

Hogyan érdemes felépíteni az angularos unit teszteket? Milyen bevett patterneket használjunk egy nagyobb projektnél? Hogyan csökkentsük a boilerplate unit teszt kódjainkat? Tamás Csaba, a One Identity Senior Software fejlesztője erről mesél majd július 20-ai webinarunkon.

Az előadás során bemutatunk nektek pár unit teszt építési tanácsot és példát, kitérve arra, mik a leggyakoribb hibák, illetve mik azok a technológiák, amelyek segítségével sokszorosára lehet gyorsítani a tesztírási folyamatokat. Csaba azokat a tapasztalait osztja meg Veletek, amiket az utóbbi 6 évben összeszedett.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • unittest
 • angular
 • jest
 • wallaby

Neked szól az előadás, ha szeretnéd elmélyíteni a unit-tesztíró tudásod, kíváncsi vagy a már bevált patternekre (medior, senior szinten).

Monolit architektúrától a mikroszervízig okosan

Árvai Zoltán

CTO @ Confee

Előadásunkban a következő kérdésekre keressük majd a válaszokat:

 • Mikor és hogyan lesz hasznodra a monolitikus architektúra?
 • Milyen költségekkel jár a mikroszervízekből épülő architektúra?
 • Milyen helyzetben érdemes az egyiket vagy a másikat választani?
 • Hogyan lehet erre a feladatra a csapatot fejleszteni?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • Node.js
 • AWS
 • React

 Neked szól az előadás, ha fejlesztő, de különösen a full stack fejlesztő vagy.

ISTQB és valóság: egyensúlykeresés idealizmus és pragmatizmus közt a szoftvertesztelésben

László Gábor

Quality Architect– EPAM

Milyen megszorításai vannak a valós szoftver projektnek, amik a termék minőségére is hatással lehetnek? Mások milyen nehézségekkel néznek szembe a szoftvertesztelési folyamataik kialakításánál? Érdemes-e mérnökként mindig a tökéletes megoldásra törekedni? A válaszokat László Gábortól, az EPAM Quality Architectjétől tudhatod meg július 6-ai webinarunkon.

Sokan rendelkezünk különféle tanúsítványokkal, amik az elméleti ismereteinket bizonyítják szoftvertesztelés terén. Könnyedén rajzolunk tesztelési piramist, értjük a V modellt, tudunk ekvivalencia partíciók alapján teszt eseteket tervezni. Mégis, amikor egy valós projektben veszünk részt, a legritkább esetben találkozunk a tankönyvi világgal. Rendszeres csatákat vívunk a megfelelő tesztlefedettség, vagy a követelmények nyomonkövethetősége érdekében. A tesztelői szerepünkből kicsit kilépve viszont beláthatjuk, hogy az üzlet, vagy akár csapatdinamika szempontjából nem szerencsés, sőt különböző korlátok miatt általában nem is lehetséges az elméletben ideális állapot elérése. Vajon létezik olyan köztes megoldás, amivel szakmai igényességünk nem szenved csorbát, de a kollégáink körében sem leszünk népszerűtlenek?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • ISTQB,
 • pragmatizmus, elmélet vs valóság

Neked szól az előadás, ha:

 • Tesztelőként voltál már olyan helyzetben, hogy tudtad mi az ideális megoldás, de a csapatod/céged támogatását legfeljebb csak részben tudtad megszerezni hozzá
 • Találkoztál már olyan tesztelővel, aki szerinted az indokoltnál több figyelmet / ráfordítást szeretett volna a saját területének.

Mit is jelent a Digital Experience Platform?

Varga Norbert

Software Architect – Nova Services Zrt.

Érdekel, hogy mit is jelent a Digital Experience Platform? Milyen képességekkel rendelkezik egy nagyvállalati környezetben elterjedt modern CMS keretrendszer? Varga Norbert, a Nova Services software architectje ezekről fog mesélni előadásában június 29-én.

Az előadás során bemutatjuk, hogy milyen képességekkel rendelkezik egy nagyvállalati környezetben elterjedt modern CMS portál keretrendszer. Áttekintjük azon technológiákat és eszköztárakat, melyek magas fokú modularizációt és testreszabhatóságot biztosítanak komplex vállalati portál rendszerekben többek között banki, biztosítói és telekommunikációs szektorban. Bemutatjuk a Liferay új verziójának azon megoldásait, melyek támogatást nyújtanak a digitális transzformáció folyamatában.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Liferay DXP
 • Headless CMS
 • SPA integráció
 • Liferay Microservice Platform

Neked szól az előadás, ha érdekelnek a nagyvállalati környezetben is használt modern frontend keretrendszerek és szeretnéd megismerni egy ilyen keretrendszer architektúráját és képességeit.

Testing in the Cloud

Árpád Polán

Test Automation Lead, EPAM

What does Cloud Computing mean and what exactly are IAAS, PAAS and SAAS? How testing in the cloud differs from traditional testing? Come and join our webinar to find out the answers!

The presentation aims to demystify Cloud Computing and its application to software testing. It will explain what exactly it is (not just some remote server farms), where it originates from, what the different cloud service models (IAAS, PAAS and SAAS) are, who the major providers. Participants will also gain a good understanding what cloud based testing means and why it is a game changer in the testing world. Selected aspects of testing Windows Azure based microservices will be also shared, time permitting.

What you will learn:

 • What do cloud based test platforms look like?
 • What are the pros and cons of cloud testing?
 • Why is cloud based testing a game changer?
 • What process elements are critical to successful cloud testing operations?
 • What skillset does your team needs to "kick ball" in cloud testing?

This event is for you if you are a test manager or a test lead with technical background.

Freelancerként az élet

Auth Gábor

Mester Tamás

Bársony Csaba

Freelancerként dolgozni külön életforma, amelynek megvannak az előnyei és a hátrányai – nem is való mindenkinek. Ha gondolkodtál már azon, hogy szabadúszóvá válsz, vagy esetleg máris az vagy, de érdekel mások tapasztalata, gyere el június 17-ei kerekasztalbeszélgetésünkre, ahol meghívott vendégeink segítségével körüljárjuk a témát.

Szoftvertesztelés és tesztautomatizálás a járműkommunikációs rendszerek világában

Pályi Tamás

Tesztmenedzser

Kiss Patrik

Tesztautomatizáló mérnök

Érdekel, hogyan fognak a jövő autói egymással kommunikálni? Milyen a jó tesztautomatizálási keretrendszer a járműkommunikációs iparágban? Május 25-ei webinarunkon megtudhatod!

Az előadásban bemutatjuk a járműkommunikációs technológia (V2X) működését és alkalmazási területeit valós életből vett példákon keresztül, valamint kitérünk arra is, mi teszi biztonságossá a kommunikációt. Ismertetjük ezen rendszerek tesztelése és tesztautomatizálása során felmerülő sajátosságokat és kihívásokat a szimulált környezettől kezdve az autókkal végzett tesztekig, valamint kifejtjük az ideális tesztautomatizálási keretrendszer tulajdonságait és ezek szemléltetését gyakorlati példákon keresztül.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Járműkommunikációs megoldások és szabványok
 • Autóipari vezeték nélküli hálózatok
 • Tesztautomatizálási keretrendszerek
 • Java 11

Neked szól az előadás, ha:

 • érdekel, hogyan fognak a jövő autói egymással kommunikálni
 • érdekel, hogyan kapcsolódik az autóipar és a telekommunikáció
 • érdekel, hogyan kap a mentőautó zöld jelzést járműkommunikáció révén
 • érdekel, hogyan lehet valós városi forgalomban tesztelni szimuláció segítségével
 • érdekel, hogyan lehet alkalmazkodni gyorsan változó technológiákhoz egy jól kidolgozott tesztautomatizálási keretrendszerrel
 • érdekel, hogyan teszi biztonságosabbá a közlekedést a szoftvertesztelés

Reaktív mikroszolgáltatások fejlesztése Java-Akka keretrendszerrel

László Zoltán

Szenior backend fejlesztő, Akka specialista, Upscale

A mikroszolgáltatások fejlesztése során az üzleti elvárások mellett egyre nagyobb szerepet kap a nem funkcionális követelmények kielégítése, mint például a reszponzivitás, rendelkezésre állás, skálázhatóság és hibatűrés. A szolgáltatásainkat úgy alakítjuk ki, hogy azok üzenetvezéreltek és aszinkron, nem blokkoló módon kommunikáljanak. Az előadás során betekintést kaphattok arról, hogy hogyan valósítjuk meg a fenti elvárásokat mikroszervizeinkben Java-Akka keretrendszer segítségével.

Az előadás a következő kérdésekre ad:

 • Hogyan kell gondolkodni egy reaktív mikroszerviz fejlesztésekor?
 • Mitől lesz másabb és mire érdemes figyelni?
 • Hogyan működik az Akka Actor keretrendszer?
 • Mikor milyen kommunikációs patternt válasszunk?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • mikroszerviz architektúra,
 • reaktív programozás,
 • non-blocking io,
 • aszinkron feldolgozás, skálázhatóság,
 • ActorSystem.

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel a reaktív mikroszolgáltatások fejlesztése, a Java-Akka keretrendszer működése, az actormodell, ha szeretnél egy aszinkron kommunikáción alapuló megoldást megismerni.

Genetikus algoritmus, programszintézis és minden ami az automatikus programjavításhoz kell

Csuvik Viktor

Tudományos munkatárs – MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport

Automatikus programjavítás alatt azt a megközelítést értjük, amikor egy hibás programot akarunk javítani automatikusan. Bár a meghatározás egyszerűen hangzik, a problémára született megoldások korántsem egyszerűek. Az előadásban megismerkedhetünk a jelenlegi legmodernebb programjavító eszközökkel, illetve bemutatásra kerül az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport keretein belül kifejlesztett eszköz is, mely JavaScript programokat képes automatikusan javítani.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Python
 • JavaScript
 • Genetikus algoritmus

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel a mesterséges intelligencia és annak egy gyakorlati hasznosítása
 • Ha szeretnél megismerkedni az automatikus programjavítás folyamatával és kulcskérdéseivel
 • Ha debuggoltál már egy hibát több órán keresztül és kiderült, hogy relációs jel okozta a gondot...

Angular unit testing journey and best practises

Tamás Csaba

Senior Software Developer – One Identity

Az előadás során Csaba bemutatja, hogyan fejlődtek az elmúlt hat évben, honnan indultak és hol tartanak most a unit tesztek. Körüljárja majd, milyen eszközöket használnak tesztelésre és mik a legfontosabb tapasztalatok.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

 • Hogyan érdemes unit teszteket írni?
 • Milyen fejlesztőkörnyezetet érdemes használni?
 • Mik a legnagyobb problémák az angularos unit tesztekkel?

Neked szól az előadás, ha:

 • Ha legalább medior szintű Angular fejlesztő vagy és érdekel a téma.

Progresszív webalkalmazás fejlesztése .NET API-hoz

Czimer Kristóf

Team Leader – Allwin Informatika

Előadásunkban bemutatjuk a progresszív webalkalmazást (PWA), annak előnyeit és a hátrányait a natív alkalmazásokhoz képest. Többek között választ kaphatsz arra, hogy hogyan kell létrehozni egy PWA-t, de szó lesz a fejlesztés során felmerülő nehézségekről és azok kiküszöböléséről is.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

PWA, .NET , üzleti célú alkalmazások


Neked szól az előadás, ha:

 • Szeretnél megismerkedni egy új webalkalmazás technológiával, ami offline is működik.
 • Már találkoztál progresszív webalkalmazásokkal, és érdekel, milyen üzleti célú alkalmazásokat lehet vele fejleszteni.
 • Érdekel egy alternatíva a natív mobil-alkalmazás fejlesztéséhez.

Website performance tesztelés kezdőknek

Hegedűs István

Senior Software Test Automation Engineer - EPAM Systems

Az előadás célja, hogy betekintést nyújtson a performance tesztelés lehetőségeibe és fontosságába egy egyszerű gyakorlati példán keresztül bemutatva.


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Performance Testing, JMeter, Load Testing, Web Application Testing

Neked szól az előadás, ha:

weboldal fejlesztéssel, teszteléssel foglalkozol és még nincsenek mély, átfogó ismereteid a performance teszteléssel kapcsolatban vagy bárkinek akit érdekel, hogy mi is az a performance tesztelés (minimális web tesztelési/fejlesztési ismerettel is érhető lesz az előadás).

Ipar 4.0 megvalósítása React.js és Node.js segítségével

Nagy Attila Áron

CEO, Polinvent Kft. & Cognityv Technologies Kft.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Miért pont javascript, react.js és node.js?
 • Miért van létjogosultsága a javascriptnek ipari környezetben?
 • Hogyan ötvözzük az ipari elektronikát a hobby elektronikával?


Az ipari elektronika és az ipari vezérlés az elmúlt néhány évtizedben alapvetően PLC és létradiagram alapon működött elképesztően zárt rendszerekkel. Az iparban jelenleg óriási változások zajlanak, amit a legjobban talán a NASA és a SpaceX különböző hozzáállása szemléltet. A NASA filozófiája arra épül, hogy a hibák elkerülése érdekében a végtelenségig optimalizálják a rendszereket (a Holdra leszálló űrhajó hajtóművét például a visszafelé úton felszálláskor próbálták ki először, de mindent annyira bebiztosítottak, hogy végül "elsőre" is sikerrel jártak), ennek szöges ellentéte, amit a SpaceX csinál, ahol test-test-fail alapon nem félnek teljesen új irányokat is kipróbálni, nem félnek a hibázás lehetőségétől, sokkal fontosabb ugyanis az iteráció sebessége. Miben rakták például össze az embereket nemrég az ISS-re szállító rakéta kezelőfelületét? Javascriptben. Az előadásban arról lesz szó hogyan lehet az Ipar 4.0 céljait sokkal hatékonyabban és rövidebb iterációkkal elérni Javascript segítségével (React.js és Node.js) a hagyományos létradiagramok helyett.

Neked szól az előadás, ha...
Kíváncsi vagy arra, hogy a webfejlesztésen túl milyen izgalmas területeken alkalmazható a Javascript programozási nyelv. Érdekel a robotvezérlés, gyártás automatizáció / robotizáció vagy az ipar 4.0.

What's next? OWASP top 10 2021

Pék Gábor

CTO and Co-Founder - Avatao

The goal of the talk is to introduce the main security pitfalls that every developer needs to know before writing and shipping code. A recent non-official proposal of OWASP top 10 helps us better understand what weaknesses our contemporary systems face and how we can manage our daily job to avoid them. The speaker also highlights the new candidate, SSRF (Server-side Request Forgery) with a bit more details.

What you will learn:

- What is the biggest mistake that we can do while writing and shipping code?

- Why OWASP top 10 is relevant for my daily job?

- How can I avoid the most critical vulnerabilities?


This event is for you if you are a developer, Product Owner, or a Security Enthusiast.


KEDA bevezetés, avagy event-driven konténerek Kubernetesben

Balogh-Biró Attila

Solution Architect @ Epam Systems

Balogh-Bíró Attila előadásában egy event-driven architektúrát ismerhettek meg Microsoft Azure-on, továbbá megtudhatjátok majd, hogyan lehet egyszerűen és hatékonyan skálázni Azure function példányokat event-driven módon Kubernetesben.

Neked szól az előadás, ha fejlesztőként, architektként illetve üzemeltetőként érdekel a serverless világa, az event-driven architektúrális stílus és a Kubernetes sem közömbös számodra. A demonstráció Azure Kubernetes Service és Azure Functions segítségével történik.

Szoftverek átalakítása chipekké - Hastlayer

Lehóczky Zoltán

Cég/projektvezető, Orchard fejlesztő @Lombiq Technologies Ltd.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Milyen alapvető lehetőségeim vannak a .NET szoftverem sebességének növelésére?
 • Mi az a heterogeneous computing, mik az FPGA-k, és miért érdekelhet ez engem szoftverfejlesztőként?
 • Hogyan tudok hardvert csinálni a .NET programomból?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó: 

 • .NET
 • Hardware acceleration
 • FPGA
 • GPU

 

Neked szól az előadás, ha: 

 • olyan .NET fejlesztő vagy, aki nagy számítási igényű szoftvereken dolgozik, pl. pénzügyi számítások, tudományos és mérnöki szimulációk, kép- és videofeldolgozás, gépi tanulás.

Cultural differences

Peter Gyöngyösi

Product Management Director – One Identity

Hunor Voith

Product Manager – One Identity

Tyler Reese

Product Management Consultant – One Identity

Clint Littlejohn

Talent Acquisition Director – Quest

This online meetup is a round table conversation about cultural differences between Hungarian and American teammates within One Identity – Quest, focusing on the sometimes different, sometimes similar working logic and work ethics, perceptions, and the way we look at our professional and private lives.

Planned topics:

- Cultural differences in terms of work and private life

- How do Hungarians and Americans work in a team? What’s the difference between a Hungarian and an American team?

- How do they manage work-life balance?

- How do they manage their priorities?

- What kind of differences can we discover in their problem-solving methods?

- Funny anecdotes about cultural misunderstandings between the Hungarian and American team members.


An evangelist in the tech world

Peter Czanik

Open Source Evangelist – One Identity

If you are using Linux today, you most likely also use sudo. What do you know about it, other than it is a prefix for administrative commands? The same goes for syslog-ng. Are you aware that saving logs to text files is just one of many possibilities? My daily job is to make sure that people know about the advanced features of open source software developed at One Identity and to let them know about the latest features.

From my talk you can learn a few interesting facts about sudo, syslog-ng, and the daily work of an open source evangelist. Technical product marketing is what most people see from the outside, the blogs and conference talks. Developer tasks are the other pillar, testing new features and integrations, helping users, and creating software packages. The third role is helping product management by collecting as much feedback from our users as possible. I will also discuss how to cope with being in the center of attention as an introvert and how COVID19 is affecting my job.

Funkcióválasztás átgondoltan

Dr. Rung András

CEO, Founder - Ergomania Digital Product Design

dr. Rung András igazi UX veterán, hisz az elsők közt kezdett 2002-ben felhasználói élmény tervezéssel foglalkozni. A budapesti UX meetup egyik alapítója, számos UX képzés tanára, és az első magyar nyelvű UX szakkönyv társszerzője. 16 éves pályája során több, mint 100 digitális terméktervezési projektben vett részt. 2012-ben alapította meg Magyarország első UX ügynökségét, az Ergomániát, ami 15 fős csapatával ma is az egyik legnagyobb és legelismertebb szakmai műhely a régióban.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Hogyan válassz funkciókat az MVP-hez?
 • Hogyan rangsorold a funkcióidat?
 • Hogyan legyél más, mint a versenytársaid?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • Mentális modellek
 • Kano modell
 • Funkció priorizálás

Neked szól az előadás:

Ha már dolgoztál olyan projekten, ami haszontalan funkciókat is tartalmazott vagy épp a legfontosabbakat hagyta ki.

The Silicon Slopes

Tyler Reese

Product Management Consultant - One Identity

40 years ago Utah welcomed its first major tech company which set the stage for where it’s at today. Since then Utah has been dubbed silicon slopes because of its concentration of technology companies and its location against the Wasatch mountains which have lots of snow and ski resorts.

In this session we discuss how Silicon Slopes came about, how Quest/One Identity joined the ranks of companies in Silicon Slopes, and how a bustling technology hub in Utah joined forces with one of the most innovative companies in Budapest to create cutting edge security software for thousands of companies worldwide. During the discussion I will also share personal stories about learning each other's culture and how Goulash, Langos, and Bodza are now things I crave.

Így teszteltek ti!

Trenyik Ádám

Test Automation Center Lead @ Telekom

Az agilis transzformációk során rendszerint kevés szó esik a minőségbiztosítás, szoftvertesztelés "agilizálásáról", és arról, hogy hogyan válik majd skálázhatóvá a tesztelés nagyprojektek esetében. Az előadás során betekintést nyújtunk a Requirement Engineering alapjaiba, a Test First módszerekbe és a BDD-be. Majd valós példákon keresztül elemezzük, hogy mennyire nehéz, akár magyarul is megfogalmazni egy jó BDD tesztesetet.

Neked szól az előadás, ha:

 •  Kíváncsi vagy a Requirement Engineering alapjaira
 •  Érdekel a TestFirst, BDD-re kihegyezve

Az előadásban a következőtechnológiákról lesz szó:

 • A TestFirst és tesztelési piramis kapcsolata
 • Rossz BDD gyakorlatok intő példaként

Robotic Process Automation

Illés Tamás

RPA Solution Manager

Márton János

RPA Developer

Kertai Péter

RPA Developer

Gida Áron

RPA Developer

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mit jelent az RPA?
 • Milyen üzleti igényeket lehet kielégíteni robotizált folyamatautomatizálással?
 • Hogyan működnek a szofverrobotok a gyakorlatban?


Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:
RPA, ML, AS400, Effector, Low code, UiPath

Neked szól az előadás, ha:
Ha érdekel az üzleti folyamatok enterprise színvonalú szoftverrobotos automatizációja integrációkkal
és Machine Learninggel, akkor ez az előadás neked való.

Graphical web applications

András Varga

Software developer at SpaceDesigner3D

What you will learn:

 • How are emerging web technologies like WebGL disrupting traditional desktop applications?
 • How do you build a WebGL based application?
 • The future of graphics on the web: WebGPU.

The following technologies will be discussed:

WebGL, glTF,WebGPU, Javascript, TypeScript, WebAssembly 7.

This event is for you if:

 • you are curious about recent trends around web applications.
 • you're a developer interested in computer graphics.
 • you're a graphics programmer interested in web applications.

Az új generációs adatbázisok bemutatása

Kun József

Bíró Dávid

Bíró Gergő

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Miért használjunk új generációs adatbázisokat
 • Milyen előnyökkel járnak az új generációs adatbázisok
 • Hogyan tervezzük meg az átállást
 • Tapasztalatok a migrációval
 • Tapasztalatok az új adatbázissal

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:

 • NoSql adatbázisok
 • Elosztott adatbázisok
 • Cassandra
 • Cockroach DB
 • Couchbase

Neked szól az előadás, ha:

 • Érdekel hogy mi van az RDBMS-en túl
 • Nagy mennyiségű  adatok (akár több milliárd) tárolása és gyors lekérdezése gondot okoz
 • Érdekelnek az elosztott adatbázisok

Tanuló algoritmusok használata

Molnár István

Lexunit ML/Data alapú fejlesztésekért felelős vezetője

Az előadásban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:
- Hogyan alkalmazható a gépi tanulás 2D-s dokumentumok feldolgozására (általánosságban)?
- Hogyan alkalmazható a gépi tanulás információ kinyerésre 2D-s dokumentumokból?
- Mik a jelenlegi top módszerek?
- Hogyan használhatók képfeldolgozási módszerek szövegek értelmezésére?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

Gépi tanulás, természetes nyelv feldolgozás, képfeldolgozási módszerek, deep learning.

Neked szól az előadás, ha:
kíváncsi vagy a természetes nyelvfeldolgozás és a képfeldolgozás kapcsolatára.

Protecting infrastructures in a smarter world

Peter Durojaiye

EMEA Cyber Impact Center Lead

Tamás Buzgó

Adrián Angyal

Digital transformation is steadily changing what people consider "critical infrastructure" when talking about public services. It is already much more than water and energy. The question is how do we create a shared responsibility model to safeguard our critical assets and prioritize our safety in this connected, autonomous, shared and electric world we're living in.


If you are interested to join PwC cyber security team, click here: Application Form

Twelve-Factor Apps

Persics Bálint

Senior Software Developer - Mortoff Kft.

A modern alkalmazásfejlesztés során ügyelnünk kell arra, hogy alkalmazásainkat többféle, egymástól akár jelentősen eltérő környezetben szeretnénk használni. Az pedig üzletileg rendkívül fontos, hogy egy-egy funkciónak mennyi időbe kerül a fejlesztéstől eljutni a piacra lépésig (time-to-market), illetve kiemelten fontos a gyors reagálás, az éles üzemben lévő hibákra.

Előadásunkban meg szeretnénk ismertetni veletek azokat az alapelveket, amelyek modern, skálázható és rugalmasan telepíthető (akár konténerizálható) alkalmazások fejlesztésében vezérelvként használhatók.

Az előadásban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

- Hogyan kell felépíteni egy alkalmazást, hogy a szoftverfejlesztő egygépes saját rendszerétől a többszáz gépes felhős infrastruktúrákig is könnyen telepíthető legyen?

- Hogyan építsem fel az alkalmazásomat, hogy az könnyen hordozható legyen egyik platformról a másikra?

- Milyen elvek mentén érdemes fejleszteni egy alkalmazást, hogy minél gyorsabban (akár percek alatt) a fejlesztő gépétől el tudjuk juttatni az éles használatba?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:

- Skálázható alkalmazásrendszerek felépítése

- Cloud-native fejlesztés

- Modern alkalmazáskonfiguráció és telepítés

Neked szól az előadás, ha:

- szeretnél megismerkedni a felhő-alapú alkalmazások felépítésének „bibliájával”, a 12 faktoros alkalmazásokkal,

- gondolkodtál már azon, hogy monolit alkalmazásodat hogyan lehetne felhős környezetbe ültetni, milyen lépésekkel kell kezdeni egy alkalmazás „felhősítését”.

Mi az a Machine Learning?

Farkas Dávid

Data Science Engineer (Mortoff /REACH Solutions)

A Machine Learning, a Data Science és a mesterséges intelligencia napjainkban gyakran kerülnek elő akár korunk egyik legfontosabb újításaként vagy az emberiséget végül Skynetként elpusztító technológiaként. Az előadás során szó lesz arról, hogy mit takarnak ezek a fogalmak, milyen viszonyban állnak egymással, mire lehet őket használni és mire nem.

Dávid kognitív idegtudományi kutatóként dolgozott hat évig. Az elmúlt két évben data scientistként prediktív gépi tanulásos algoritmusokat fejlesztett logisztikai és gyártási problémákra. Hobbija a zenélés, több zenekarban is játszik. A Mortoffnál a REACH Solutions csapatát erősíti, akik teljes Ipar 4.0 megoldással biztosítják a gyárak „digitális idegrendszerét”. Különböző gépi tanulási megoldásokat, adatelemzést és tanácsadást kínálnak számos iparágban, elősegítve a termelőüzemek intelligens gyárakká történő átalakítását.

Az előadásban a következő technológiákról fogsz hallani:
Machine Learning, Data Science, mesterséges intelligencia


Neked szól az előadás, ha:
- Érdekel a Machine Learning és a Data Science világa, de még nem mélyedtél el benne.

JavaEE microservices

Auth Gábor

szabadúszó IT-, és Java-szakértő

Hosszú éveken át a JavaEE egy erőforrásigényes és nehézkes platformnak számított. Ebben volt is valamennyi igazság, ám ennek ellenére jó pár éve a JavaEE igenis alkalmas microservice architektúrára. Az előadásban arról lesz szó, miképpen kell felépíteni az alkalmazásokat és milyen eszközökkel gazdálkodhatunk.

Gábor hat éve szabadúszó IT- és Java-szakértő, nagyjából 20 év fejlesztői tapasztalattal a háta mögött. Az utóbbi tíz évben főként banki-, biztosítói- és egyéb magas rendelkezésre állású (HA) nagy terhelésű rendszerekkel dolgozott, de a rendszergazdai vagy üzemeltetői feladatok sem idegenek tőle. Jelenlegi kedvenc hobbija a házfelújítás és barkácsolás, ezen belül is az otthon-automatizálás, amiből két éve az IoT Guru Cloud projekt nőtte ki magát.

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó, a következőkről fogsz hallani:
Wildfly, Wildfly Swarm, JavaEE, JMS, REST, cluster

Neked szól az előadás, ha:
- Érdekel a JavaEE világa és/vagy egy Spring alternatíva

Comparison of firewall technologies - powered by One Identity

Peter Höltzl – Technical Training Developer Senior Advisor – One Identity

What you will learn:
- What the different types of firewalls can be used for?
- How does packet filtering works and what types of packet filters are there?
- How does a proxy work and what types of proxies are there?
- What other firewall technologies are available? How can protection be enhanced and extended?

The speaker:
Péter has been working for Balabit / One Identity for 20 years. He is an expert in security technologies, and teaches log management and firewall technologies at the University of Óbuda.

The following technologies will be discussed:
Packet filtering, proxy firewalls, content filtering, firewalls in the cloud.

This event is for you if:
- You are interested in firewall technologies, and would like to find out what the different technologies can be used for, and how the different network layers work.

Observability .NET fejlesztőknek

Kalapos Gergő - Software Engineer - Elastic

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

 • Mi az az “observability”?
 • Mit tehetünk, ha production környezetben nem működik a szoftverünk?
 • Hogyan lehet erre előre felkészülni, és hogyan tudunk production környezetben “debuggolni”?
 • Hogyan lehet a lehető leggyorsabban egy adott hibához a releváns logokat megtalálni?

Az előadó bemutatkozása:
Kalapos Gergő software mérnökként dolgozik az OpenSource toolokat fejlesztő Elasticnál. Az observabilityvel foglalkozó csapaton belül Gergő felel azért, hogy mindez .NET keretrendszerben is jól működjön. Szakmai blogját a https://kalapos.net oldalon találhatjátok meg, twitteren pedig @gregkalapos néven követhetitek.

A következő technológiákról lesz szó:
.NET, Debugging, Observability, Logging

Neked szól az előadás, ha:

 • Kellett már valaha éles környezetben kitalálnod, hogy miért nem működik a kódod.
 • Bizonyos performance problémák csak deployment után jelentkeztek, és kénytelen voltál ezt úgy megoldani, hogy közben a felhasználók használták, vagy próbálták használni a szoftvered.

Introduction to Kubernetes

Márk Vincze

Principal Software Developer - Travix International

With the widespread adoption of distributed systems and microservices, technologies allowing us to efficiently run and manage containerized applications are becoming increasingly important.
Kubernetes is an open-source system for the deployment, scaling, and management of containerized applications. It has become widely adopted and popular in recent years, but its complexity can make it challenging to operate and to get started with. However, after learning its basics, and establishing a base infrastructure, it can be immensely helpful when deploying and scaling microservices, regardless of the frameworks and programming languages used to implement them.

What you will learn:
In this session you'll learn about the basics and the main components of Kubernetes, and see a demo of deploying a simple application. We'll discuss the benefits and drawbacks of this technology, and the different scenarios when it should or should not be used.

This event is for you if:
you haven't used Kubernetes before, but you would like to learn about it, or if you'd like a refresher on the basics of the technology.

What’s new in Sudo 1.9

Péter Czanik, Open Source Evangelist and Todd Miller, Software Dev Senior Engineer @ One Identity

Sudo is used by millions of Linux/Unix users to run commands as root or another privileged user, but most people are not familiar with all Sudo can do. Sudo Project Maintainer Todd Miller and Open Source Evangelist Peter Czanik will talk about the new feature in the next major release of Sudo, version 1.9. We will highlight changes to the Sudo Plugin interface, showcase the new centralized session recording functionality, and demo some simple Sudo plugins written in Python.

What you will learn:
- Sudo 1.8 plugin architecture, and how it has changed in version 1.9
- How you can use plugins written in Python to extend sudo.  
- Sudo’s keystroke logging and the new centralized logging server that comes with version 1.9.

This meetup is for you if you use Sudo in an enterprise setting or if you are interested in learning about all the things Sudo can do that you may not be aware of.

Introduction:
Péter Czanik
Open Source Evangelist @One Identity

Peter is an engineer working as evangelist at Balabit (a One Identity business), the company that developed syslog-ng. He assists distributions to maintain the syslog-ng package, follows bug trackers, helps users and talks regularly at conferences (SCALE, All Things Open, FOSDEM, LOADays, and others). In his limited free time he is interested in non-x86 architectures, and works on one of his PPC or ARM machines.

Todd Miller
Software Dev Senior Engineer @One Identity
Todd is a senior engineer working at One Identity where he leads a team working on Linux and Unix access management products.  Todd has been involved in Open Source since the early 90s and has contributed to various projects such as ISC cron, OpenBSD, OpenSSH, Sendmail and Sudo. He is best known for being the Sudo maintainer for the past 25+ years.

Drive-by-Wire megoldás önvezető autókhoz

Veszelovszki Soma - Software Engineer - Almotive

Bemutatkozás:
Mi az AImotive-nál egy olyan full-stack önvezető-megoldáson dolgozunk, ami járműtípustól függetlenül képes működni. A cégen belül a Drive-by-Wire csapat feladata ezt a függetlenséget biztosítani, az általunk fejlesztett eszköz egyfajta gateway-ként beágyazódik az autó és az azt vezető szoftver közé, és elfedi a kocsi sajátosságait. Az előadás célja bemutatni, hogyan dolgozunk, milyen érdekességekkel találkozunk a munkánk során, és milyen irányelvek alapján fejlesztjük a Drive-by-Wire interfészt.

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Milyen nehézségekkel találkozhat egy fejlesztő, ha joy-stick-kel szeretne autót vezetni?
- Miben hasonlítanak és miben különböznek az autóipari szereplők járműinterfészei?
- Milyen technológiai kihívásokat jelent az ADAS funkciók integrálása a járművekbe?
- Mitől lesz jól használható és biztonságos egy Drive-by-Wire megoldás?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:
- Beágyazott C/C++
- CAN-hálózat
- Autóipari szabványok (ISO26262, AUTOSAR)

Neked szól az előadás, ha:
- érdekelnek az autóipari technológiák,
- otthon vagy a beágyazott programozásban, a hardverközeli fejlesztésben,
- tudni szeretnéd, mit gondol a kocsid, miközben vezeted.

Bevezetés a python asyncio használatába

Cserna Zsolt, Senior Software Engineer @ One Identity

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:
- Hogyan érdemes aszinkron hálózati szervert fejleszteni pythonban?
- Milyen library-t érdemes használni websocket szerver megvalósításához?
- Milyen további lehetőségeket rejt a yield utasítás?
- Hogyan működik az async/await a háttérben?

Az előadásban a következő technológiákról lesz szó:
python 3, asyncio, async/await, websocket

Neked szól az előadás, ha:
- A kezdeti lépések az asyncio-val kapcsolatban eltántorítottak attól, hogy tovább lépj.
- Alapszinten ismered a yield utasítást python-ban, de kíváncsi vagy, milyen további lehetőségek rejlenek benne.
- Fejlesztettél már hálózati szervert korábban, és szeretnél egy egyszerűbb, praktikusabb módszert megismerni.
- Nem érted hogy mi ez a nagy hype az asyncio körül.
- Websocket-es frontend-hez pythonos backend-et keresel.

Előadóról:
Cserna Zsolt 20 éve fejleszt pythonban, ez az elsődleges programozási nyelv, amit használ. Sok éves tapasztalata ellenére hisz abban, mindig van valami, amire rá tud csodálkozni. Szakmai karrierjét Linux üzemeltetési területen kezdte, de már egy jó ideje fejlesztőként dolgozik. Nem ismeretlen számára az előadói szerepkör, többnapos python képzést is vezetett már korábban. Emellett érdeklik a webes technológiák is (html, js/ts, css).

Project management a gyakorlatban

Angyal Adrián - Manager – Cybersecurity & Privacy @PwC Magyarország

Az előadás a következő kérdésekre ad választ:

-      Mitől lesz egy projekt sikeres?

-      Projektvezetők hogyan tudnak érvényesülni?

-      Hogyan befolyásolja a projekt sikerességét a vállalati kultúra, házon belüli politika?

-      Milyen tudással, képességekkel kell rendelkeznie egy projektvezetőnek?

 

A következő technológiákról lesz szó:

Cloud, nemzetközi nagyvállalat, KKV, MS Project, JIRA, etc. vagy PRINCE2, PMBOK.

Neked szól az előadás, ha:

projekteken szeretnél dolgozni és úgy gondolod, akármilyen szerepben is vagy, hozzá tudsz járulni a projekt sikeres lefutásához.

‍Előadónkról:

Adrián 2007 óta dolgozik információbiztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos projekteken, kezdetben résztevőként, szakértőként majd a későbbiekben projektvezetőként, szakmai vezetőként. Előadásában a saját tapasztalatain, élményein keresztül mutatja majd be a project management különböző módszereit.

Low code profiknak - Hogyan támogatja a szoftverfejlesztési projekteket egy low code platform

Bokor Bálint, Software Architect - Blackbelt Zrt. & Kővári Zoltán, Igazgató - Blackbelt Zrt.

A szoftverfejlesztés világa jelentős átalakulás előtt áll, így a legjobb, amit tehetsz, hogy alaposan felkészülsz. A már nem is annyira új jelenség neve low code, ami a tervezői és programozói munka bizonyos fokú kiváltását vagy automatizálását kínálja.

A skála egyik végén az olyan vizuális eszközök szerepelnek, beleértve a no-code megoldásokat is, amelyek komolyabb programozói ismeretek nélkül teszik lehetővé üzleti alkalmazások létrehozását. Ezek a megoldások legközelebb talán egy nagy szabadsággal testre szabható ERP megoldáshoz állnak.

A  low code skála másik végén pedig olyan professzionális fejlesztői platformok állnak, amelyek hatékonyan támogatják egy agilis csapat munkáját, nagyrészt megszabadítva őket az unalmas (favágó) munkától.

A low code tehát nem csak a rezidens/business developerek barátja, de egy megfelelő eszköz a tapasztalt architectek munkáját is hatékonyan támogatja, radikálisan fejlesztve nem csak a prototípus-fejlesztés és a kódolás sebességet, de a kód minőségét is.