Low code profiknak - Hogyan támogatja a szoftverfejlesztési projekteket egy low code platform

A szoftverfejlesztés világa jelentős átalakulás előtt áll, így a legjobb, amit tehetsz, hogy alaposan felkészülsz. A már nem is annyira új jelenség neve low code, ami a tervezői és programozói munka bizonyos fokú kiváltását vagy automatizálását kínálja.

A skála egyik végén az olyan vizuális eszközök szerepelnek, beleértve a no-code megoldásokat is, amelyek komolyabb programozói ismeretek nélkül teszik lehetővé üzleti alkalmazások létrehozását. Ezek a megoldások legközelebb talán egy nagy szabadsággal testre szabható ERP megoldáshoz állnak.

A  low code skála másik végén pedig olyan professzionális fejlesztői platformok állnak, amelyek hatékonyan támogatják egy agilis csapat munkáját, nagyrészt megszabadítva őket az unalmas (favágó) munkától.

A low code tehát nem csak a rezidens/business developerek barátja, de egy megfelelő eszköz a tapasztalt architectek munkáját is hatékonyan támogatja, radikálisan fejlesztve nem csak a prototípus-fejlesztés és a kódolás sebességet, de a kód minőségét is.

Bokor Bálint, Software Architect - Blackbelt Zrt.
Kővári Zoltán, Igazgató - Blackbelt Zrt.

Moderációs technikák agilis csoportmunkához

Egyik legősibb vágyunk megértetni magunkat másokkal, mára pedig a kommunikáció soha nem látott szinteken szövi át az életünket. Nem mindegy tehát, hogy hogyan kommunikálunk, sikerül-e hallgatóságunkat ráhangolni egy témára vagy éppen közelebb hozni egymáshoz az eltérő nézőpontokat.  Wieland Veronika a Wieland és Wieland Kft. trénere, szervezetfejlesztője megismertet néhány moderációs technikával, melyek használatával könnyebben boldogulsz hasonló helyzetekben, illetve segít priorizálni és dönteni különböző alternatívák között. Az agilis csoportmunka mindennapjai szinte elképzelhetetlenek moderációs és facilitációs technikák nélkül, amelyekkel minden jó vezetőnek rendelkeznie kell.

Előadó: Wieland Veronika - IAF Certified™ Professional Facilitator - Wieland és Wieland Kft.

Funkcionális programozás F# nyelven

Az F# nyelv szintaxisa és struktúrája, egyedi képességek: típusinferencia, algebrai adattípusok, computation expression-ök, type provider-ek
Funkcionális programozás alapjai a gyakorlatban egy példa-script alapján
DSL fejlesztés, operátorok és típusok használata tömör deklaratív kódhoz
FAKE build scriptek
Pár további lehetőség vázlatosan: unit tesztelés (FsUnit), webfejlesztés (WebSharper, Bolero, Fable)

Előadó: Jankó András, fejlesztő @ IntelliFactory

SQL a gyakorlatban

Nehéz megmondani, hogy milyen korban élünk, amikor épp nyakig vagyunk benne. De talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ahová most megérkeztünk, az nem más, mint az információ kora. Mint ilyenben nyilvánvalóan fontos szerep jut azoknak, akik képesek bánni az adatokkal. Az SQL nyelv pedig ennek a tudásnak egy megkerülhetetlen része.
A trainingen betekintést nyerhettek az analitikai rendszerek és adat modellezés alapjaiba, majd bemutatjuk az SQL nyelv struktúráját és alapvető szintaktikai sajátosságait. Ezt követően egy hosszabb gyakorlati példákkal szemléltetett rész következik, MS SQL querying+DWH témában. Best practise-ek, design pattern-ek, tipikus hibák, források. A végére jut majd pár igaz történet is, success story és horror story vegyesen.

Előadó: Kardos Gábor Senior SQL Developer/BI Consultant

Agilis pénzügyek - Gyakorlati szempontú pénzügyi ismeretek kezdő vállalkozóknak és vezetőknek

Van egy jó ötleted de nem tudod hogyan kezdj neki a vállakozásnak? Befektetőt keresnél, de fogalmad sincs hogy rakj össze egy üzleti tervet? Nyomaszt a sok admin és egyéb pénzügyi kötelezettség? Van egy jó hírünk. Kimaradni ugyan nem tudsz belőle, de a training segít megérteni, átláthatóbbá tenni hogy mikor, mire és miért van szükséged. Gyere el ingyenes pénzügyi gyorstalpalónkra és indítsd be startupodat mihamarabb.

Előadó: Zölde Mária, Gazdasági Tanácsadó

Italkultúra

Hogy ne érezd magad kínosan a vállalati rendezvényeken, sorra vesszük a sörök, a borok, a tömény szeszek és a kevert italok teljes családfáját; és az alapvető tudnivalókat velük kapcsolatban. Természetesen kóstoló is lesz!

Előadó: Dervenkár István Újságíró, borszakértő

Startup finanszírozás

A Startup pénzügyek training kvázi folytatása, avagy ismerd meg a hazai befektetőket! Az eseményen 2 hazai VC (kockázati tőkés) képviseli magát, hogy bemutassa az általa kínált finanszírozási lehetőségeket újonnan induló vállalkozásoknak. A szünet után olyan cégek mutatkoznak be akiknek már sikerült tőkét bevonni, hogy elmeséljék gyakorlati tapasztalataikat. A programot kötetlen beszélgetéssel zárjuk, tehát névjegykártyát érdemes magaddal hoznod.

Task management

Talán a legalapvetőbb és legáltalánosabb képesség, amelyre szinte bármilyen iparágban és munkakörben szükség van az saját magunk szervezése. Ha megtanulod helyesen szervezni a feladataidat, akkor növekszik a megbízhatóságod, és sokkal több időd lesz olyan tevékenységekre, amelyek valóban előre  visznek. Ez a képesség a teljes karrieredet megolajozza.

Előadó: Staub Anett, Senior Project Manager

Legyél Te is Etikus Hacker! -Bepillantás a kulisszák mögé

A különféle IT rendszereket ért támadások miatt egyre inkább az érdeklődés középpontjában áll az etikus hacker fogalma. Ő az, aki elárulja neked a feltárt hibákat és nem kihasználja, mint a rosszfiúk. De vajon miről is szól, hogyan néz ki egy etikus hacker mindennapja? Mi a különbség a filmekben szereplő hackerek és a hétköznapi valóság között?

Előadó: Szabó Péter, CEO Silent Signal Kft.

TLS – Belépés titkos kézfogással

A kriptográfia a világháló egyik neuralgikus pontja, hiszen a kommunikáció bizalmasságát és integritását egyaránt a kriptográfiai algoritmusok és azok implementációi biztosítják. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy mint minden más eszköz, a titkosítás sem megoldja, csupán új problémákra cseréli régieket. A komplex és szerteágazó terület rendkívül gyorsan változik és még a kisebb hibák is idővel komoly kockázatot jelentenek. Ezt a témát fogja körbejárni előadónk szeptemberi eseményünkön.

Előadó: Pfeiffer Szilárd, Head of Software Development- Balasys IT Kft.

Prezentációs training

Az ötlet vagy információ sokszor csak annyit ér, amennyit mások megértenek belőle. A meggyőző beszéd- és előadói készség adja el azt a szakembert, aki vagy. A training egy gyakorlatias sorvezetőt kínál, mely mentén mindenki képes professzionális előadást tartani; valamint néhány olyan fogást, amellyel akár még ki is tűnhetsz az átlagból.

Előadó: Ivancsó Mária, HR Business Partner Evosoft Hungary Kft.

Válj a beszéd mesterévé!

Standup meeting, retrospektív, teljesítményértékelő beszélgetés, állásinterjú,telefonhívás, prezentáció, kötetlennek látszódó mindent eldöntő üzletibeszélgetések. Tipikus állomásai még a legátlagosabb karriernek is. Vedd jobban az akadályt másoknál, érd el, hogy figyeljenek rád, győzd meg vitapartneredet, szerezz versenyelőnyt az egyik legfontosabb kommunikációs formában a beszédben! Készülj tudatosan minden alkalomra, amikor beszélned kell!

Előadó: Dervenkár István - főszerkesztő, Bitport.hu

Ízelítő a data scientist hivatásból

Mi az, hogy "adat tudós"? Matematikus? Programozó? Statisztikus? Adatbányász? Nyilván mindegyikből valamennyi, de milyen arányban? Nézzünk meg pár alapvető eszközt (Python, Scala) közelebbről! Vizsgáljunk meg konkrét gyakorlati feladatokat (keresés, tömörítés, osztályozás...)!

Előadó: KuricsTamás - Data Scientist, One Identity

Low-coding meetup

A low-coding a szoftverfejlesztésben megfigyelhető specializációnak egy következő lépcsőfoka. A low-coding világában az alkalmazásfejlesztők nem nulláról, hanem kiváló minőségű iparági sablonokból kiindulva indítják a projektjeiket. A fejlesztés fókusza így tisztán az üzleti logika megvalósításán lehet. Az eredmény jobb minőség, radikálisan gyorsabb és jelentősen olcsóbb projektek. A  low-coding projektek során a fejlesztőknek nem kell az unalmas, repetatív feladatokat elvégezni, hanem koncentrálhatnak azokra az összetett programozási kérdésekre, melyek  nem robotizálhatóak.

Az esemény a low-coding világával ismerkedni vágyó szoftverfejlesztőket és IT szakembereket célozza meg.  Amiről szó lesz: low-code platform, metamodelling, E-Core, middleware, SOA, microservice, enterprise architecture.

Előadó: Privitzky Gábor - CTO, Blackbelt     |    Kovács János - Integrációs és Java fejlesztési vezető, Intalion

Inbound marketing és marketingautomatizáció

A modern marketing taktikák legfontosabbika az inbound marketing, nem függetlenül a tartalomarketingtől és a marketingautomatizációtól. A kurzus résztvevői megismerik a buying cycle menedzsmentjét és a customer journey tervezését, illetve megismerkednek egy marketingautomatizációs eszköz alapvető használatával is.
Az előadás során bemutatunk néhány naprakész taktikát, amely úgy gondoljuk, mindenki számára érdekes lehet, aki saját vállalkozáson töri a fejét, vagy már bele is vágott.

Előadó: Kiss Attila CEO Marketera Tanácsadó Kft.

Mesterségem címere – A szoftver termékmenedzser és az IT tanácsadó

Szakmákat bemutató sorozatunk célja ismert és elismert szakemberek történetén keresztül bemutatni egy-egy IT szakma mindennapjait, az oda vezető utat, a szükséges kompetenciákat, a szépséget és a hátulütőket. Nem csak pályakezdőknek, de pályaváltóknak is! A sorozat első állomásában egyből kettő szakmát is bemutatunk: az IT tanácsadót és a szoftver termékmenedzsert.

Előadók:
Angyal Adrián - IT Security Consultant - Manager | Illés Márton Gábor - Product Management Director

Üzleti etikett training

Nélkülözhetetlen tudás, amely magabiztosságot és tartást ad. A kurzus a hagyományos etikett és protokoll kérdéseken túl részletesen kitér öltözködési kérdésekre, és érinti a testbeszéd területét is. A training során továbbá szó lesz a különböző nemzetek eltérő szokásairól. Mindez sok-sok gyakorlati példával megtűzdelve.

Előadó:
Ipolyi Andrea - Global PR Manager - One Identity

Skálázott agilitás és robotika

Skálázott agilitás

Miközben az agilis gondolkodás ma már a startupper kultúra egyik legfontosabb elemévé vált, méltatlanul keveset beszélünk a hogyan-továbbról. Az agilitás szinte természetesen jön, amikor 5-10 lánglelkű kreatív elme elkezd dolgozni valami új dolgon; ám ugyanilyen természetességgel szűnhet meg, amikor a szervezet megnő, felhígul és formalizálódik. Az agilitás megőrzése nem lehetetlen, de dolgozni kell érte. Ezért is érdemes megismerni a tipikus buktatókat és pár sikertörténetet.

Előadó: Árvai Márton Agile Coach, OTP

Robotika házilag a XXI. században

Hetven éve még Nobel díjat ért, ha valaki össze tudott rakni egy számítógépet, de még negyven éve is meg lehetett gazdagodni abból, amire ma már tizenéves gémerek is képesek. Hasonló forradalom játszódik le most éppen a robotikában csak gyorsabban. Megérkeztünk abba a korba, amikor bárki számára elérhető alkatrészekből egészen komoly robotokat építhetünk mérnöki tanulmányok hiányában is. Bepillantás a robotika nevű hobbiba, illetve bemutatkozik Pepper, akiről elöljáróban elég annyit mondani, hogy nem élő lény.

Előadó: Tanos Áron Elnök Robotépítők Magyarországi Egyesülete

MANAGEMENT KURZUSOK


Management I. - Alapfogalmak

Sok mindenre lesz szükséged ahhoz, hogy valódi vezetővé válj; ezek közül az egyik, hogy egy nyelvet beszélj a többi vezetővel. A kurzus alapvető célja stabil alapot szolgáltatni az erre épülő többi management kurzus (Management II-V.) számára, de azonnali segítséget is nyújt a mindennapi irodai párbeszédekhez. A management tárgyak elvégzését (16 kredit) követően Agile Leader oklevelet állítunk ki.

Management II. - Szervezési technikák és project management

Gyakorlatias tippek, hogy hogyan érdemes megszervezni egy csapat mindennapi munkáját. Az információáramlás biztosítása, feladatok csoportszintű szervezése, rendszeres és ad-hoc meetingek. Hogyan biztosítsunk minőségérzetet a belső vevőink számára úgy, hogy közben ne kapkodjunk folyamatosan? Illetve project management alapok: waterfall, iteratív és adaptív megközelítések.

Management III. - People management

A vezetői stílusok skálája. Mi alapján helyezd el magad a skálán? Együttműködési szerződés a csapatoddal. Célkitűzések, célkövetés és értékelés. Hogyan szabadítsd fel a csapat és az egyén kreatív energiáit? Hogyan kezeld a válsághelyzeteket? Hogyan képviseld a csapatot a felsővezetés felé?

Management IV. - Stratégiaalkotás

Egyáltalán hogy néz ki egy írott stratégia? Kinek kell megalkotni a stratégiát és milyen inputok alapján? Hogyan kell implementálni a stratégiát? Mi köze a stratégiának a SCRUM-hoz?

Management V. - Az edző típusú vezető

Hogyan nevelj juniorokból jó szakembereket? Hogyan lesz a csoportból csapat? Mi a szerepe a vezetőnek, amikor a csapatában mindenki tudja a dolgát?